B Україні нaвaлa гiгaнтcьких клiщiв! Людей пoпeрeдили про нeбeзпeкy

Кліщі прокинулися раніше звичайного через тепло

В Україні через аномально теплу погоду активізувалися кліщі – ці комахи можуть завдати серйозну шкоду здоров’ю людини, бо є переносниками небезпечних інфекцій. На проблему з кровопивцями звернув увагу відомий колекціонер і археолог Лаврентій Тарасевич з Києва.

Зазначається, що ранньому пробудженню кліщів сприяли незвично теплі осінь та зима.

“Ось вийшов у поле на 10 хвилин походити, подихати повітрям. І різко передумав гуляти. Будьте обережні, не гуляйте в полях і лісах без спрею від кліщів. Я таких товстих і вгодованих товаришів навіть навесні не зустрічав на ногах, а ходжу я по лісах чимало”, – написав він у своєму Facebook.

Також Тарасевич опублікував знімки, на яких показано велику кількість кліщів, які причепилися до його штанів.

Колекціонер додав, що на тлі стурбованості суспільства через коронавірус, ситуація з комахами – переносниками інфекцій вимагає серйозної уваги.

Справа в тому, що укуси кліщів можуть заразити людину такими неприємними і небезпечними недугами, як хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний эрлихиоз, кліщовий енцефаліт та інші. Бореліоз вражає різні органи і системи: шкіри, нервової системи, серця, суглобів. До речі, дослідження показали, що до 20% кліщів на території України вражені бореліозом (хвороба Лайма).

Додамо, що виявити кліща, що присмоктався до тіла людини, не завжди вдається швидко – ці кровопивці можуть кілька днів “гостювати” на шкірі, залишаючись непоміченими, і рости в розмірах.

Як видалити кліща зі шкіри (фото: vesti-ukr.com)

Користувачі мережі у коментарях до публікації також наводять приклади недавніх зустрічей з кліщами у парках і лісосмузі, на природі. Виявляється, таких випадків дійсно чимало.

Джерело Абзац

peredplata