Як послаблення карантину в Чернівцях вплине на захворюваність COVID-19: думка інфекціоністки

Послаблення карантину в Чернівцях, яке сьогодні ухвалила комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, ніяк не вплине на ситуацію в місті, адже фактично суворого дотримання карантину не було.

Так вважає лікарка-інфекціоністка чернівецької обласної клінічної лікарні Ольга Кобевко, про що вона сказала в коментарі кореспондентці molbuk.ua.

 

“Я не бачила посилення карантину. Коли в березні-квітні на релігійні свята були відчинені храми, коли створювали черги тим, що на вихідні закривали всі магазини… Ми живемо в тому ж ритмі, як і жили. Свідомі люди справді тимчасово закривали свої бізнеси, працювали дистанційно. І те, що захворюваність в області стабілізувалась – це тільки заслуга свідомих буковинців”, – вважає лікарка.

Вона зауважила, що порівняно з деякими іншими регіонами, ситуація в Чернівецькій області “обнадійлива”.

“По стаціонарах ми бачимо поки що стабільну ситуацію, немає великого приросту. Крім того, ми вже маємо практику щодо лікування і попередження захворюваності. У нас обнадійлива ситуація. Ми також отримали трошки імунітет. Але 1442 людини в стаціонарах, станом на 16 червня, – це дуже багато для нашої області. Адже це не просто хворі у стаціонарах, а хворі з однією і тією ж патологією”, – сказала медик.

Коментуючи різке зростання захворюваності в інших регіонах України, зокрема на Львівщині, Ольга Кобевко сказала, що нині там відбувається таке загострення, яке було на Буковині з середини квітня і до середині травня.

“Для них це новинка, ми ж цей етап уже проходили і бачили. Тоді в пік ми трохи більше чотирьох тижнів мали найважчий період по пацієнтах. Щодо нинішніх спалахів у різних областях, треба аналізувати, чи вони такі ж складні, які в нас були раніше, чи легші. Говорять, що пневмонія розвивається дуже швидко, можливо, вона мутувала, але це невідомо”, – каже лікарка.

До слова, напередодні ексзаступник глави МОЗ Павло Ковтонюк зауважив, що Чернівецька область демонструє “впевнений тренд” до спадання кількості заражень.

Раніше лікар з Чернівців спрогнозував, якою буде захворюваність на COVID-19 у найближчі тижні.

peredplata