На Буковині першочергово щеплять 5 тисяч буковинців: вакцинація буде безкоштовна та добровільна

Перший етап вакцинації від COVID-19 стартує на Буковині вже у лютому 2021. Щеплення отримають близько 5 тисяч буковинців. Це люди, які мають критичний ризик захворіти – медики, що надають допомогу хворим на коронавірус у госпітальних базах області, лікарі екстреної медичної допомоги, фахівці вірусологічних лабораторій, підопічні і працівники установ соціального захисту, а також члени мобільних бригад, які проводитимуть вакцинацію.

– Передбачено, що вакцинація проти коронавірусу в Україні загалом і на Буковині зокрема відбуватиметься у п’ять етапів. Зараз маємо домовленість із Фондом глобального доступу до вакцин проти COVID-19 COVAX (Ковакс), за якою в Україну поставлять 200 тисяч доз вакцини Pfizer. Нею вже щеплюють людей у багатьох країнах Європи, Америки, в Канаді, – пояснила заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Марія Поліщук.

За її словами, вакцинація буде безкоштовною, але в той же час добровільною. Тож у всіх, кого мають намір щеплювати на першому етапі кампанії, візьмуть інформаційну згоду на цю процедуру. Згідно із рекомендаціями ВООЗ, особа, яка перехворіла, може протягом 6 місяців не отримувати вакцину.

Зараз в області вже розраховують потребу у препаратах для другого етапу вакцинальної кампанії. Також найближчим часом проведуть тренінги для медиків, які безпосередньо робитимуть щеплення.

peredplata