У Чернівецькій області щеплюватимуть не лише медиків, які безпосередньо працюють із хворими на COVID-19, а й усіх охочих медпрацівників

На Буковині стартувала вакцинація від COVID-19. 15100 доз вакцини виробництва Oxford/AstraZeneca (Covishield) доправили в область у ніч проти четверга, 25 лютого. Перших медиків розпочали щеплювати уже вранці.

На початковому етапі планують вакцинувати 1727 осіб. Це учасники мобільних бригад з імунізації, медики, які надають допомогу хворим на коронавірус у госпітальних базах області, а також працівники Центру екстреної медичної допомоги та фахівці лабораторій. Крім того, щеплюватимуть і персонал та мешканців інтернатів чи інших спеціалізованих закладів із догляду за літніми людьми.

– Оскільки в область надійшло більше доз вакцини, ніж очікували на першому етапі, ми плануємо робити щеплення не лише медикам, які безпосередньо працюють із хворими на COVID-19, а й усім охочим медичним працівникам, – зазначила заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

Станом на 11:30 щеплення зробили 40 медикам, за їхнім самопочуттям надалі спостерігатимуть.

– Матимемо менше хвилювань з приводу здоров’я наших лікарів, які щодня потрібні на роботі. Говорити зараз про критичну кількість хворих медиків немає підстав. Але це люди, які живуть і працюють в умовах найвищого ризику інфікування. Саме тому щеплюємо їх передусім, – прокоментувала початок вакцинальної кампанії головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко.

Довідково:

Вакцина Oxford/AstraZeneca (Британія-Швеція) закуплена за державні кошти.

Виробляється на потужностях Serum Institute (Індія), де має локальну назву Covishield.

Також протягом першого півріччя до країни може надійти від 2,2 до 3,7 мільйона доз цієї вакцини у межах глобальної ініціативи COVAX, яка має на меті забезпечити країни з низьким та середнім доходом вакцинами від COVID-19.

Вакцина Oxford/AstraZeneca зареєстрована в Україні 22 лютого 2021 року.

Загалом в Україні заплановано п’ять етапів вакцинації.

Докладніше про вакцинацію можна дізнатися на порталі vaccination.covid19.gov.ua.

 

peredplata