Ретро Франківськ Group

«БЕРКУТ» – молодіжний вокально-інструментальний ансамбль Івано-Франківської обласної філармонії, створений у 1972 році піаністом і композитором Остапом Савком, випускником Львівської консерваторії. Керівники – Остап Савко, Микола Мозговий, Орест Дутко, Олександр Осадчий.
Назва колективу — дань пошани і пам’яті легендарному народному героєві Захару Беркутові, чий образ збережений класиком української літератури Іваном Франком в однойменній історичній повісті. Крім того, беркут — це гірська птиця, символ свободи і незалежності. Основу репертуару ансамблю складали гуцульська народна музика, старовинні фольклорні наспіви Прикарпаття. Всі учасники володіли гуцульськими народними інструментами, знали і любили звичаї і обряди гуцулів, дбайливо зберігали елементи національного одягу в сценічних костюмах.
Музична мова «Беркута» пережила складну еволюцію: почалася з простих біт-композицій, що вдягнулися в орнамент народних мелодій, потім випробувала захоплення стилем «хард-рок» і потім «кантрі», стабілізувалася у напрямі до «фолк-року». Першому керівникові групи Остапу Савку належали і перші власні композиції ансамблю. У 1974—1977 роках творче обличчя «Беркута» визначав один з провідних музикантів України, співак і композитор Микола Мозговий. Прихід в «Беркут» обдарованого музиканта, невтомного організатора, яким був М. Мозговий, перетворив ансамбль на один з найпопулярніших естрадних колективів республіки. У 1975 р. музичним керівником ансамблю став колишній лідер ВІА “Опришки” Руслан Іщук, але в тому ж році після концерту «Беркута» у м. Рахові він був запрошений директором Будинку Культури Володимиром Волічеком на роботу і покинув колектив.
У подальші роки склад «Беркута» значно змінився: у ансамбль прийшли співаки Ярослав Крайник і Валерій Шумський, співачка Ганна Дзибень, запрошені нові музиканти. Під керівництвом піаніста і органіста Ореста Дутко в «Беркуті» працювали: Анатолій Логиновський — гітара, Леонід Вялов — бас-гітара, Володимир Петішко — ударні, Роман Мільчаковський, Олесь Ільницький і Роман Захарчук — духові інструменти, Віктор Канаєв — гітара. В різні часи учасниками ансамблю також були співачки Надія Осадча, Світлана Чірко, О. Мурашко; клавішники Р. Шандровський, Володимир Домшинський; гітаристи В. Андрусів, В. Канаєв, П. Кушнір, Л. Вальнюк; барабанщик Б. Кульбанський та мідна секція – Р. Гричко, І. Бачинський, О. Осадчий (став художнім керівником), Р. Захарчук, Д. Чернецька; музичний керівник саксофоніст Валерій Чикирис. З «Беркута» розпочинав свою кар’єру видатний український співак 80-х Володимир Удовиченко (в ансамблі був скрипалем). У ньому також працював Остап Гавриш, який пізніше став відомим композитором; та іноді виїжджав на спільні гастролі соліст Івано-Франківської філармонії Ласло Габош (він же Віталій Шереметьєв).
У 1983 році «Беркут» виграв перше місце на фестивалі «Київська весна», а літом того ж року – перше місце на Всесоюзному конкурсі виконавців пісень соціалістичних країн «Ялта-83». Поступово скорочуючи свій склад, відмовившись від духової секції і балету, ансамбль проіснував до початку 90-х. У 1991 році «Беркут» було розформовано, і замість нього в Івано-Франківській філармонії виник хоровий ансамбль Володимира Домшинського «Галичина».

peredplata