Юрій Чорней – буковинський журналіст, письменник, вчений…

В Україні, Ізраїлі, Румунії та Австрії почався великий кіпіш. Причиною стала книга нашого колеги та історика Юрія Чорнея «Вернон Кресс. Життя під прикриттям».

Він описав долю одного чернівецького чоловіка Вернона Кресс. Книга має більше 900 сторінок Як казав колись великий Бабух: «Ця книга на штири пальці товщини».

Охоплює часи від Австрії до наших днів. Останні періоди румунської, німецької та російської окупації. Викладені історичні події легким стилем літератора і журналіста.

Вихід книги шокував насамперед професійних істориків. Бо вона побудована на правдивих історичних подіях, з реальними людьми та описом цілих епох.

Наступні шоковані літератори. Бо Чорней влетів ніби вихор на їхній письменницький Парнас. І сидить там серед словесних зубрів,  як рівний серед рівних.

У третю чергу шоковані розвідки. Як мінімум, трьох імперій. Бо Юрій Чорней створив велику інтригу. Спочатку натякнув на якийсь детектив, потім його сховав. І, насамкінець, не дав остаточної відповіді на питання: чи був Вернон Кресс розвідником, шпигуном. І на яку із перелічених вище розвідок працював (якщо був розвідником) герой.

Недавно у художньому музеї Чернівців відбулася презентація книги. Прийшло багато людей. Бо вони хотіли дізнатися безпосередньо від автора,  чи був шпигуном його герой.

Не дізналися. Юрій Чорней тримає інтригу. А, може, й сам не знає. Якщо так, то не виключено, що буде продовження цієї буковинської саги.

Видатна письменниця Марія Матіос одна із перших високо оцінила працю Юрія Чорнея. Вона вважає, що така праця заслуговує, аби автору було присвоєно наукову ступінь доктора історичних наук.

Сподіваємося, що незабаром його приймуть до спілки письменників України та присвоят, як мінімум, звання полковника КДБ, СБУ, ФСБ, Моссаду, Сігуранци, Абверу та австрійської жандармерії.

На презентації книга «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» розліталася не гірше гарячих пиріжків з лівером у колишній «Пиріжковій» 70-80 років минулого століття, яка знаходилася  під квартирою Юрія Чорнея на перехресті вулиць Української з Руською.

ФОТО:БУКІНФО

 

peredplata