Податківці Буковини нагадують про сплату земельного податку

З огляду на те, що використання землі в Україні є платним, Державна податкова інспекція у м. Чернівцях Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області повідомляє, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою – повідомляє Чернівецька ДПІ.

При цьому право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України). Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Громадяни, які набули земельні ділянки у власність за договорами купівлі-продажу із земель державної або комунальної власності, повинні сплачувати земельний податок із часу укладання таких договорів. В умовах договору купівлі-продажу земельних ділянок зазначається обов’язковість покупця сплачувати земельний податок з моменту посвідчення цивільно-правової угоди.

Укладання договорів купівлі-продажу земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти, які підлягають приватизації, здійснюється відповідно до порядку, визначеного ч. першою ст. 128 Земельного кодексу. Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню. Документ про оплату або про сплату першого платежу (у разі продажу земельної ділянки з розстроченням платежу) є підставою для видачі державного акта на право власності на земельну ділянку та її державної реєстрації.

peredplata