На святкуванні 22-ї річниці Незалежності України гостей пригощали варениками

В рамках заходів в місті Кіцмані відбувся фестиваль вареників. Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, українською національною стравою. З давніх-давен вони часто згадуються в українському фольклорі. Вареники традиційно ототожнюють з Місяцем. Аби Місяць сприяв добробуту людини, йому приносили жертву у вигляді вареників, або, як їх ще називають, варених пирогів, котрі за формою нагадують Місяць. Начинка вареників символізувала продовження роду. Вареники з пшоняною кашею сприймалися як символ майбутнього життя. Вареники з маком уособлювали множинність зоряного світу. Великою життєтворчою силою наділялися посічені в начинці яйця. Українці завжди вважали, що вареники мають магічне значення. Їх обов\’язково готували у важливі для господарів дні.

Під час жнив прадавні українці їли вареники як ритуальну страву. Вареник не випадково за формою нагадує місяць у пору його четвертої чверті — коли вирішувалася доля врожаю. Така їжа мала надати женцям «місячної» наснаги. Саме тому цього річ на Кіцманщині особливу роль віддали українському варенику.

Колоритно представляли на фестивалі вареників свої населені пункти аматорські колективи. Піснями та віршами прославляли вареників – одну з головних українських національних страв. Тут були конкурси, пісні та танці. Учасники фестивалю, а це представники установ району, сіл, селищ та міста радували журі та гостей смачним різновидом вареників. Тут були вареники і з сиром та картоплею, вишнями та маком, капустою та м’ясом, а були й з сюрпризами, про які дізнавались гості скуштувавши їх.

Про це повідомляє сектор з питань внутрішньої політики та доступу до публічної інформації апарату Кіцманської РДА.

peredplata