Відтепер одинокий батько має такі ж права як одинока мати

Відтепер одинокі батьки мають однакові з одинокими матерями права. Відповідні норми передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків».

Даним законом внесено зміни до Житлового кодексу Української РСР, передбачивши, що одинокі батьки, які потребують поліпшення житлових умов, відносяться до категорій осіб, що мають право на першочергове отримання житла.

Багатодітні батьки, які виховали п’ятьох і більше дітей, молодшому з яких виповнилось шість років, за відсутності матері, отримують право на пенсію за особливі заслуги. Вже з 1 січня 2014 року ця норма набуде чинності.

Крім цього, законом передбачені зміни до Закону України «Про зайнятість населення», згідно з якими одинокі батьки, які мають дітей віком до 14 років або дітей-інвалідів, відносяться до працездатних громадян у працездатному віці, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, та яким держава забезпечує надання додаткових гарантій щодо працевлаштування.

Відтепер одинокі батьки отримали право так само, як і одинокі матері, звертатися до суду, якщо їм відмовили у прийнятті на роботу. Тобто у разі, якщо наявність у такого батька дитини віком до 14 років є єдиною пересторогою у керівництва, через яку претендента не взяли на посаду, це рішення він може оскаржити в суд.
Усі ці кроки направлені на встановлення соціальної справедливості по відношенню до одиноких батьків.
Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції
Людмила ПИЛИПІВ

peredplata