17 вересня_ День рятівника

Враховуючи значний внесок працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони та інших спеціальних формувань у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров\’я людей Указом Президента України встановлено День рятівника, який щорічно з 2008 року відзначається 17 вересня.

Готовність відкликнутись на прохання про порятунок не по наказу а за покликом серця було і є визначальною складовою при виборі фаху рятівника, тому що це не просто професія – це стан душі, адже своєю повсякденною самовідданою працею, пов’язаною з ризиком, він завжди готовий прийти на допомогу та виконати найважливіше своє завдання – врятувати та захистити людське життя. Рятівники – це люди, які усвідомлюють і роблять все від них можливе, для того щоб з гідністю виконувати обов’язки покладені на них державою – рятування людей, їх матеріальних надбань від вогняної стихії та інших надзвичайних ситуацій. Це люди, які жодного разу не стояли осторонь від лиха, що відбувалися на теренах нашої держави ховаючись за чиїмись спинами.

Бути рятівником не так легко, оскільки людина повинна мати не тільки високу фахову підготовку та фізичну форму, а й велику мужність та відвагу, вміння приймати відповідальні рішення та правильно ризикувати, готовність жертвувати особистим задля інших. Це люди, які миттєво приходять на допомогу наших громадян незалежно від характеру загрози.

Про цю професію справді можна сказати, що вона формує людину – з колишнього недосвідченого юнака робить справжнього чоловіка, готового протистояти будь-яким труднощам та небезпекам, формує з різних людей згуртований колектив, де кожен готовий у будь-яку хвилину підставити товаришу своє плече. Сьогодні рятівник – це одна із найблагородніших професій, яка об’єднує відважних і самовідданих людей, чий високий професіоналізм, постійна готовність до самопожертви забезпечують кожній українській родині надійний захист від природних та техногенних лих. Незважаючи на святковий день, рятівники завжди залишаються відповідальними та готовими постійно ризикувати власним життям. Залишаючись на варті громадської безпеки та охорони матеріальних надбань вони продовжують виконувати власну роботу, вкотре нагадавши мешканцям Буковини, що їх життя оберігають справжні професіонали.

На прикладі героїчних вчинків наших співвітчизників щорічно проводиться всеукраїнська акція \”Герой-рятівник року\”, яка передбачає виявлення непересічних особистостей, які проявили мужність та героїзм під час рятування людей, майна, ліквідації пожежі, аварії, надзвичайної ситуації, стихійного лиха; донесення до широкого загалу фактів та обставин їх героїчних вчинків, визначення найкращих серед кращих, і як кульмінація — проведення урочистої церемонії нагородження переможців. Учасники, які стають лауреатами, нагороджуються відзнакою \”Герой-рятівник року\”.
ЧМВ УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata