У Чернівцях затверджено програму забезпечення молоді житлом

Комплексну Програму забезпечення молоді житлом у місті Чернівцях на 2013-2017 роки затверджено на 40-й сесії Чернівецької міської ради VI скликання. Виконання Програми сприятиме створенню умов для формування активної життєвої позиції молоді, розв’язанню їх житлових проблем, поліпшенню демографічної ситуації.

Ця програма є логічним продовженням Програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки. У 2002–2012 роках надано 226 пільгових довгострокових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла. Збудовано та введено в експлуатацію 33 будинки загальною кількістю 1036 квартир та загальною площею 72,2 тис. кв. метрів (в яких отримали квартири 162 молодих сім’ї). На реалізацію заходів Програми впродовж 2003 – 2012 років з міського бюджету було виділено 6,871 млн. грн., які повністю освоєні. В межах зазначених асигнувань надано 37 пільгових довготермінових молодіжних кредитів.

У Чернівцях станом на 1 січня 2013 року на квартирному обліку перебували 2122 молоді сім’ї. Більшість з них не мають можливості отримати доступ до ринку житла без бюджетної підтримки. Тому проблема забезпечення молодих сімей житлом є дуже гострою в Україні.

Основними завданнями Програми є: розвиток різних видів пільгового молодіжного житлового кредитування, яке передбачає створення накопичувального та відновлювального інвестиційного ресурсу держави для забезпечення молоді житлом; формування організаційних засад для здешевлення вартості будівництва і придбання житла молодими сім’ями та одинокими молодими громадянами тощо.

Успішне виконання Програми з 2013 по 2017 роки дасть змогу забезпечити житлом 447 молодих сімей та одиноких молодих громадян, збудувати 28 тис. кв. метрів житла. Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів та інших, не заборонених законодавством, джерел, зокрема – власних коштів громадян. Загальний обсяг фінансових ресурсів необхідних для реалізації програми складає 140 мільйонів гривень, з них коштів міського бюджету – 19 мільйонів.

peredplata