Впродовж року платниками ПДВ в Чернівцях зареєструвалось 115 суб’єктів господарювання

На обліку в Державній податковій інспекції у м. Чернівцях станом на 01.10.2013р. перебуває 1384 платники податку на додану вартість – 1225 юридичних осіб та 159 СГД – фізичних осіб. Впродовж року платниками ПДВ зареєструвалось 115 суб’єктів господарювання (в т.ч. 91 юридична особа та 24 підприємці).

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що наразі реєстрація платником ПДВ здійснюється за добровільним рішенням або за обов’язковою реєстрацією. В обох випадках платник повинен подати реєстраційну заяву за ф.№1-ПДВ. Така заява подається до органу Міндоходів за місцезнаходженням платника. У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації платником ПДВ орган Міндоходів на 5-й робочий день видає Свідоцтво платника ПДВ. Свідоцтво видається фізичній особі-підприємцю або безпосередньо керівнику юридичної особи або представнику таких суб’єктів господарювання.

З метою спрощення процедури започаткування бізнесу та зменшення витрат часу, необхідних для звернення суб’єктів господарювання до органів Міндоходів, 5 вересня депутатами Верховної Ради України було прийнято Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків» від 05.09.2013 № 443-VII та Проект Закону «Про внесення змін до Закону України \”Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців\” щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків» від 05.09.2013 № 441-VII. 3 жовтня 2013 року законопроекти було схвалено підписом Президента.

Новий порядок започаткування бізнесу розпочнеться з новим 2014 роком, адже саме з 1 січня 2014 року набувають чинності обидва Закони.
Так, відповідно до нового порядку, передбачена можливість подання заяви про добровільну реєстрацію, як платника податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування, державному реєстратору, як додатка до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця.

Електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця.

Проте, ця норма стосується тих платників податків, які уклали договір з податковою службою про визнання електронних документів.

Вже з 1 січня 2014 року майбутньому підприємцю не потрібно буде йти до органів податкової служби для того, щоб зареєструватися платником Єдиного податку або платником податку на додану вартість, усі документи буде приймати Державний реєстратор, який в свою чергу буде надсилати електронну заяву до контролюючих органів.

За оцінками фахівців Міндоходів, ці та інші інновації спрямовані на полегшення умов для ведення бізнесу в Україні, подальшу дерегуляцію підприємницької діяльності, спрощення формальних процедур для започаткування бізнесу.

Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata