Дати чи не дати? – Ось в чому питання

Проблеми у сфері освіти України були завжди. Але найбільш гостро вони простежуються у вищих навчальних закладах. Під час складання сесії студенти стикаються з найбільшою проблемою віч-на-віч.

Мова йде про вірус нашого суспільства. Про корупцію. Адже у людей, які мають владу, завжди виникає спокуса отримати з неї якомога більше користі.
Фонд «Демократичні ініціативи» проводив соціологічне опитування, дані якого свідчать про реальний стан речей у ВНЗ. Адже згідно результатам лише 5% опитаних готові протистояти корупції.

Такі результати свідчать про те, що самі студенти не вважають хабарництво великою проблемою. А знання, які вони отримують в такому випадку втрачають свою цінність. Адже молодь вважає, що не має потреби добре навчатись, якщо можна просто заплатити за ту оцінку, яка тобі потрібна. І йдеться не лише про гроші, а й про так званий бартер. Маємо на увазі такий обмін: викладач видав книжечку, а студент в обмін на оцінку її прибрав.

«З хабарництвом я особисто не стикалась, але чую про це від знайомих постійно, – розповідає студентка Вікторія. – Але я не впевнена, що позбутись корупції можна швидко і безболісно. Бо в нашій державі люди звикли до того, що отримати щось можна лише через хабар»

Як з’ясували дослідники, студенти відкрито не скаржаться на факти корупції, оскільки вважають, що це не змінить ситуацію на краще. Більшетого, опитані вважають, що подібні скарги лише нашкодять їхньому перебуванню у ВНЗ. Третина опитаних студентів визнала, що безпосередньо стикалась з випадками хабарництва..

Згідно з результатами соціологічного дослідження у рамках проекту «Прозора освіта – давайте зробимо це можливим» 87% студентів, які не отримують стипендії готові запропонувати хабара викладачу. Тому виникає питання: як подолати корупцію у навчальних закладах, якщо самі ж студенти не готові протистояти проблемі.

Тому можна зробити висновки, що корупцію подолати на такому рівні, на якому вона існує дуже складно. Адже перш ніж викорінити проблему треба зрозуміти її масштаби. І подолати її можна лише на загальнодержавному рівні, а не в окремому ВНЗ. Хоча більшість погоджується, що починати варто з малого і кожен крок у боротьбі з корупцією є безцінним.

«Корупція так просто не зникне, – ділиться роздумами секретар одного із навчальних закладів Тетяна. – Адже для її подолання потрібно докласти багато зусиль. А головне – повинне бути бажання подолати цю проблему, якого в нашому суспільстві не вистачає.»
Юлія Никоряк

peredplata