Цієї теплої зими навіть ведмеді не впали в сплячку

Тепла зима внесла свої корективи в життя лісових мешканців. Для одних тварин вона стала порятунком (сніговий покрив не заховав кормову базу), а іншим принесла тимчасові незручності. Зокрема, ведмеді, які у холодну пору року повинні впадати у сплячку, досі цього не зробили. У буковинських лісах дотепер знаходять свіжі сліди клишоногих.

– Для того, щоб ведмеді впали в сплячку, їм потрібні відповідні погодні умови: сніговий покрив та низька температура, – розповідає мисливствознавець ДП «Берегометське лісомисливське господарство» Андрій Марчук.

У пошуках їжі взимку ці тварини навряд наближатимуться до людських домівок, адже їм вистачає природного корму. Крім того, у мисливських угіддях лісогосподарських підприємств їх підгодовують.

– Ведмеді – всеїдні тварини. У найбільшу скруту вони можуть харчуватися навіть падаллю, – додає А. Марчук. – Та й взагалі, у них цієї зими, як і в інших тварин, немає жодних проблем з їжею. Вони навіть «бенкетують», ласуючи насінням бука, який добре вродив.

Охоронці мисливського державного фонду радіють, що тепла зима забезпечила добру кормову базу для диких тварин. Наприклад, травоїдні досі харчуються ожиною, а поміж сухої трави випасають зелені паростки. Ласують і м’якими пагонами листяних дерев. Повідомляє прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

peredplata