У буковинських Карпатах у криницях зникає вода

Там, де є вода, буде й життя. Ця життєво необхідна рідина, здається, є повсюди.

Але, варто зазначити, що за останні два роки запаси прісної води значно зменшилися. Зникнення води із колодязів спостерігається й там, де ніколи не було проблем із водою, а саме у Карпатах.

«Цього року викликала чистильників колодязів разів зо п’ять, чистили його тричі, вкопувати ще на три з половиною метри, але толку ніякого. Води, як і раніше, не вистачає на приготування їжі, не говорячи вже й про інші потреби, хоча живемо за кілометр від ріки, – жаліється Оксана Поп’юк, жителька Путильського району. На прання і годівлю худоби використовуємо технічну воду, несучи її відрами з ріки. Але це дуже важко і незручно, особливо в зимній період», – продовжує пані Оксана.

Науковці зменшення рівня води в криницях пояснюють забрудненням атмосфери, викидом у повітря великої кількості вуглекислоти та зменшення кількості опадів. А, Олег Васильченко, місцевий чистильник колодязів розповідає, що рівень води в криниці залежить від багатьох факторів. До таких можна віднести і вибір місця під колодязь, і наближеність території до рік, озер, боліт, і правильне конструювання криниці, вчасна її чистка, яку з профілактичних міркувань потрібно робити хоча б раз на рік. А задоволення таке не з дешевих, та й вимагає фізичного навантаження,- констатує пан Олег.

В процесі спорудження колодязів не є виключенням також звернення до народних прикмет, повір’їв, якими користувались наші пращури. Так, 75-ти річна Ганна Циганюк, жителька села Киселиці ділиться своїми «дідівськими методами» спорудження криниці: «Колись, давні люди, перш, ніж братись за копання студні дивилися, де росте верба, і настільки міцною вона є, де трава продовжує зеленіти в темну осінь, де часто тумани сходять», – розповідає пенсіонерка. Криниця не любить, коли з неї беруть воду раптово і великими порціями, тому її потрібно використовувати економно.

Отже, місце для колодязя потрібно вибирати усвідомлено, контролювати якість води, і постійно стежити за екологічною обстановкою на ділянці, справністю каналізації, і найголовніше – використовувати її економніше.

Мар’яна Тодосійчук,
студентка 4 курсу ЧНУ

peredplata