Влада посилює соцзахист громадян

З початку травня роздрібні ціни на природний газ для населення, як ми вже повідомляли, зросли більш ніж у півтора рази. При використанні «блакитного палива» для приготування їжі чи підігрівання води у багатоквартирних будинках ціна становить 1,299 тис. грн./тис. куб. м за відсутності газового лічильника та 1,182 тис. грн./тис. куб. м за його наявності. При споживанні до 2,5 тис. куб. м на рік — 1,197 тис. грн./тис. куб. м за відсутності газового лічильника та 1,182 тис. грн/тис. куб. м за його наявності. При споживанні до 6 тис. куб. м на рік – 1,965 тис. грн/тис. куб. м за відсутності газового лічильника та 1,788 тис. грн/тис. куб. м за його наявності. При споживанні понад 6 тис. куб. м на рік – 4,011 тис. грн/тис. куб. м за відсутності газового лічильника та 3,645 тис. грн/тис. куб. м за його наявності.

При цьому влада запевняє, що здорожчання не має особливо вплинути на «вміст кишень громадян», оскільки витрати на житлово-комунальні послуги будуть компенсовані. Тож з метою посилення соцзахисту населення затверджено Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги та прийнята відповідна постанова Кабміну України.

Як розповіла нашому кореспонденту головний спеціаліст з питань соціального захисту населення ОДА Олена Максимчук, постанова набирає чинності з липня цього року. Дія її поширюється на сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищував прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до до основних соціальних і демографічних груп населення (прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1218 грн, для непрацездатних – 949 грн.). Компенсація надається та розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг), які надаються відповідно до законодавства після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на ці послуги.

Компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 р.р., якщо звернення надійшло впродовж 3-х місяців з дня набрання чинності Порядком, за бажання заявника компенсація може бути призначена з травня 2014 року. Для її призначення заявник звертається до органу соцзахисту населення за місцем реєстрації з заявою та визначеним пакетом документів – довідкою про склад зареєстрованих у приміщенні осіб та довідкою про доходи кожної з цих осіб (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги)

Розмір компенсації розраховується окремо для кожного виду комунальних послуг в опалювальний, неопалювальний періоди, а також у неповні місяці опалювального періоду пропорційно кількості днів опалювального періоду у вказаних місцях. Після прийняття рішення про надання компенсації орган соцзахисту населення повідомленням інформує про це заявника і зазначає розмір компенсації.
Надання компенсації припиняється, якщо заявник не оплачує комунальних послуг (крім випадків, пов’язаних з затримкою зарплати, пенсії тощо, що підтверджується відповідними документами, та якщо заявник приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи чи склад осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Безпідставно отримані кошти компенсації доведеться повернути.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata