СТАЖ ТА ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ В ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД

Чоловікам, які нині захищають Україну від окупантів, держава обіцяє матеріальну і соціальну підтримку. Усіх учасників АТО Верховна Рада прирівняла до учасників бойових дій, на яких держава розповсюджує великий соціальний пакет.

Верховна Рада прирівняла учасників антитерористичної операції до учасників бойових дій. На учасників бойових дій відповідно до закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” поширюється цілий ряд пільг, зокрема, безкоштовне отримання ліків за рецептом лікаря, санаторно-курортне лікування, 75 відсоткова знижка на квартплату та послуги ЖКГ, а також на газ.

Змінами до статті 8 закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначається, що час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, що оголошується відповідно до Закону \”Про оборону України\”, зараховується до вислуги років, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах.

Військова служба в особливий період зараховується до страхового стажу у подвійному розмірі. Також в особливий період сім’ям військовослужбовців щомісяця виплачуватиметься грошове забезпечення у розмірі, встановленому для військовослужбовців на день мобілізації.

Стаття 18 доповнюється положенням про те, що членам сімей військовослужбовців, які проходять військову службу в особливий період, що оголошується відповідно до Закону \”Про оборону України\”, гарантується виплата грошового забезпечення цих військовослужбовців у разі неможливості ними його отримання під час участі у бойових діях та операціях. У такому разі виплата грошового забезпечення здійснюється членам сімей військовослужбовців, зазначеним у пункті 6 статті 9 цього закону.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata