За спалювання листя штраф від 170 гривень

Спалювання рослинності на узбіччях доріг, на схилах балок та пасовищах категорично заборонено законом і тягне за собою серйозні штрафні санкції, наголошують в Державній екологічній інспекції в Чернівецькій області. При спалюванні трави на присадибних ділянках або торішньої стерні на фермерських полях, вдовж доріг виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки. Якщо спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити замикання ліній, що може призвести до руйнівних наслідків для населених пунктів та промислових об’єктів.

Найбільшої шкоди самовільні підпалювання завдають саме восени, після збирання зернових. У вогні гинуть дрібні тварини, які мешкають на таких територіях. Під час випалювання водно-болотної рослинності руйнуються місця гніздувань навколоводних птахів, значна кількість яких гніздиться в сухому очереті. Під час пожеж у лісових масивах повністю вигорає лісова підстилка, в якій живуть комахи та інша живність, яка є незамінною ланкою у природному ланцюгу. Доведено, що щорічні випалювання в одному і тому ж місці призводять до зміни видового складу рослинності.

До порушників природоохоронного законодавства вживаються заходи адміністративного впливу згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1 тис. 190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1 тис. 190 до 1 тис. 700 грн. Державною екологічною інспекцією в Чернівецькій області до адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки за 10 місяців нинішнього року притягнено 105 посадових осіб та громадян на загальну суму штрафів 12 тис. 172 грн.

Державна екологічна інспекція в Чернівецькій області звертається до краян з проханням дотримуватися правил протипожежної поведінки та не бути байдужими до екологічного стану навколишнього середовища. Повідомити про екологічні негаразди можна на “гарячу лінію” за телефоном (0352) 55-90-92, а також повідомлення можна залишити на інспекційному сайті за адресою www.ecoinsp.cv.ua, де діє “гаряча лінія” “Еко-онлайн”.

Джерело

peredplata