Буковинські лісівники переймали досвід у колег з Європейського Союзу

Буковинські лісівники переймали досвід у колег з Європейського СоюзуНещодавно начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Ковальський та директори чотирьох підпорядкованих облуправлінню лісгоспів здійснили робочу поїздку до Словенії. Переймати досвід словенських колег також відбули делегації лісівників з Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Учасники поїздки оглянули заводи з виготовлення лісопромислової техніки компанії «Taifun Planina», ознайомилися з практикою лісоуправління у Словенії.
– Різниця між веденням лісового господарства в Україні та Словенії – дуже велика. У першу чергу – через форму власності на ліси, що впливає на результати виконання лісогосподарських робіт, – ділиться враженнями від поїздки начальник Чернівецького ОУЛМГ Анатолій Ковальський. – Приємно відзначити, що якість проведення лісовідновлення на Буковині перебуває на рівні європейських стандартів. Це досягається завдяки тому, що є безпосередній вплив держави на роботу лісогосподарських підприємств. Дається взнаки і плановий підхід до ведення лісового господарства в Україні.
Словенія славиться виробництвом лісопромислової та лісозаготівельної техніки:
– Тут виготовляють якісні маніпулятори, трелювальні установки, дровокольні верстати та інші новітні технічні засоби, – каже А. Ковальський. – Ми оглянули різні види цієї продукції у роботі. І залишилися дуже задоволеними. Таке обладнання нам вкрай потрібне. Його придбання дало б можливість проводити рубки догляду та головного користування з впровадженням природозберігаючих технологій, ефективніше здійснювати лісозаготівлю та переробляти відходи від неї. Сокирянський, Хотинський та Чернівецький лісгоспи отримали б змогу заготовляти перестиглу деревину в недоступних зараз ярах та балках. Але передові технології в галузі нам не зовсім по кишені.
– Також у Словенії добре розвинутий туризм, у тому числі й зелений, – зазначає головний лісівник області. – Напевно, це тому, що словени цінують сервіс та пропонують відпочивальникам якісну натуральну продукцію власного виробництва.

Прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства

peredplata