До уваги буковинців! Як діяти у випадку виявлення підозрілого предмета

До уваги буковинців! Як діяти у випадку виявлення підозрілого предметаОстаннім часом у Чернівцях почастішали повідомлення про виявлення підозрілих предметів у місцях масового скупчення людей. На щастя, усі повідомлення виявились хибними, але, щоб не трапилось біди, завжди необхідно пам’ятатати про правила безпеки і чітко їх дотримуватись.

Тому, якщо ви побачили підозрілий предмет, негайно зателефонуйте до Служби порятунку за номером 101 або у відділення міліції за номером 102.

Попередьте перехожих про можливу небезпеку. Якщо ви перебуваєте у громадському транспорті, за допомогою кнопки виклику водія, повідомте його про знахідку. Самим же, слід не відкривати знайдених пакетів чи сумок, не чіпати їх та повідомити людей довкола про можливу небезпеку. Очікуючи на прибуття спецслужб, відійдіть від знахідки на безпечну відстань – не менше 100 м. Також не забувайте, що поруч із невідомим предметом забороняється користуватися засобами радіозв’язку чи мобільними телефонами, бо вони можуть спровокувати вибух. Не рекомендується брати сумки чи коробки з невідомим змістом у незнайомих людей.

Якщо лиха не вдалося оминути і стався вибух, дуже важливо не втратити контроль та не піддаватися паніці. Необхідно заспокоїтися та уточнити ситуацію. Зі зруйнованого приміщення слід виходити обережно, не торкаючись пошкоджених конструкцій та дротів. Дочекайтеся прибуття представників аварійно-рятувальних служб та у подальшому дійте за їх вказівками. По можливості надайте першу домедичну допомогу постраждалим.

Пам’ятайте! Одна з основних причин нещасних випадків, пов’язаних з підозрілими предметами –порушення елементарних правил безпеки. Знешкодити таку знахідку можуть лише спеціалісти після виведення людей із небезпечної зони.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata