Місцеві бюджети Буковини отримали майже пів мільйона гривень нового акцизного податку

Саме такий обсяг надходжень надійшов до бюджету цьогоріч від платників акцизного податку на роздрібний продаж підакцизних товарів області. Про це інформують в Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області за наслідками опрацювання поданих платниками січневих декларацій.
Сплата цього податку відбувається до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів. Реєстрація контролюючими органами таких суб’єктів господарювання, як платників акцизного податку здійснюється автоматично при поданні ними декларації.
Фахівці фіскального відомства зазначають, що з 01.01.2015 року до платників акцизного податку віднесені особи, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів. Ця норма набула чинності згідно ухваленого Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» № 71-VIII від 28.12.2014, яким внесено зміни та доповнення до розділу «Акцизний податок» Податкового кодексу України.

Ставка податку встановлюється рішенням сільських, селищних та міських рад у відсотках від вартості підакцизних товарів (з податком на додану вартість), у розмірі 5 відсотків.

Водночас, акцизний податок за цією ставкою сплачується платниками податків починаючи з 1 січня 2015 року, незалежно від наявності прийнятих місцевими радами рішень, оскільки Кодексом передбачена така єдина ставка у розмірі 5 відсотків.

peredplata