Забезпечення доступу громадян до інформації щодо використання публічних коштів

Закон № 183-VIII від 11 лютого 2015 року «Про відкритість використання публічних коштів», спрямований на забезпечення публічного доступу та інформаційної відкритості щодо використання публічних коштів платників податків України, які витрачаються розпорядниками коштів державного і місцевого бюджетів, суб\’єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов\’язкового державного страхування та органами Пенсійного фонду.
Він також вводить єдиний веб-портал використання публічних коштів. Згідно з законом, єдиний веб-портал є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація, яку готують та подають розпорядники та одержувачі коштів держбюджету України, бюджету АР Крим і місцевих бюджетів, органи Пенсійного фонду, підприємства, а також фонди загальнообов\’язкового державного соціального страхування.
«Доступ до інформації, оприлюдненої на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, є вільним та безоплатним», – йдеться в документі.
Адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів та затвердження форм, за якими надається інформація про заплановане і фактичне використання публічних коштів для оприлюднення, здійснює суб\’єкт, уповноважений Кабінетом міністрів України. Порядок адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів затверджує Кабінет міністрів України. Фінансування витрат на утримання єдиного веб-порталу використання публічних коштів здійснюється за рахунок державного бюджету.
Цей закон набуває чинності через шість місяців з дня його опублікування. (Опублікований 11.03.2015 року газета «Урядовий кур’єр» № 44).
Провідний спеціаліст відділу Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata