Через спад торгівлі на \”Калинці\” можуть запровадити додатковий вихідний

Підприємці звернулися до керівництва Калинівського ринку з пропозицією запровадити додатковий вихідний день.
Така ініціатива спричинена спадом торгівлі через економічну ситуацію в країні та стрімким ростом курсу валют. До цього на ринку завжди був один вихідний день – понеділок. Про це повідомляє прес-служба ринку Калинівського.

Підприємці нарікають, що через знецінення гривні люди значно менше почали купувати і впродовж тижня на ринку немає такої активної торгівлі, як у попередні роки. Люди сподіваються, що додатковий вихідний день дозволить зекономити кошти на оренді торговельного місця.
«Насамперед ринок працює для людей. Тому адміністрація підприємства вивчала це питання, – зазначив в.о. директора МТК «Калинівський ринок» Ігор Маслянкук. – Справа у тому, що ринок не функціонує сам по собі. Запровадження додаткового вихідного дня спричинить порушення транспортної логістики, а також перешкоджатиме подальшому розвитку самого підприємства».

Зараз на Калинівський ринок впродовж усього тижня їздять приватні маршрутні та рейсові автобуси. Зменшення чисельності пасажирів призведе до збільшення плати за перевезення, бо в іншому випадку перевізникам їздити у цьому напрямку стане нерентабельно. Подорожчання проїзду знову ж таки призведе до зменшення відвідуваності ринку покупцями, негативно позначиться на працюючих на ринку підприємцях. До того ж, у планах розвитку міського комунального ринку будівництво автостанції на території 8 сектору. «Це вкрай необхідне рішення, на яке очікують підприємці, адже завдяки будівництву автостанції та збільшення місць для паркування, покупці, які добираються автобусами, зможуть значно легше добиратися до тієї частини ринку. Це має пожвавити торгівлю у 8 –му та прилеглих до нього секторах», – аргументує Ігор Маслянчук.

Окрім того, у рамках обміну досвідом, робоча група Калинівського ринку була у місті Хмельницький. З поміж іншого, порушували і питання додаткового вихідного дня. «На ринках Хмельницького є один вихідний – понеділок. І наразі питання запровадження ще одного вихідного дня ми не розглядаємо: від того, що ми менше працюватимемо – прибутки не зростуть», _- каже Виконавчий директор асоціації ринків міста Хмельницький Олександр Сніховський. Він розповів, що свого часу у Хмельницькому таке питання порушували, проте відразу відмовитись, оскільки комунальні послуги та плату за оренду землі однаково потрібно платити за увесь період. «До того ж з’являються додаткові фінансові витрати на посилену охорону, адже контейнери на ринках стоять без нагляду», – каже О. Сніховський.

Окрім того, є ще один суттєвий аргумент не на користь додаткового вихідного дня – це, власне, сама торгівля. Підприємці повинні розуміти, що цей один день має бути чітко визначений, спільний для усіх, і затверджений виконкомом міськради. Відповідно у часи пожвавлення торгівлі: напередодні свят, перед новим сезоном, напередодні навчального року – цей день залишається вихідним. А зворотній процес теж довга і непроста процедура. Отож у часи інтенсивної торгівлі уже самим підприємцям буде не вигідно відпочивати.

peredplata