До відома буковинців! Правила оподаткування спадщини

Відповідно до норм Податкового кодексу України при оподаткуванні спадщини застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, ставка 5%, а також ставки 15% або 20%.

Право на застосування нульової ставки мають:
– члени сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік або дружина, батьки та діти, у тому числі усиновлені), які успадковують будь-яку власність;
– особа – інвалід І групи або особа, яка має статус дитини сироти або дитини позбавленої батьківського піклування, якщо успадковується нерухоме майно, рухоме майно, сума страхового відшкодування;
– дитина – інвалід, яка успадковує нерухоме або рухоме майно.

Ставка 5% застосовується для будь-якого майна для спадкоємців, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Тобто всі члени сім’ї, які не є батьками, чоловіком або дружиною чи дітьми (в тому числі всиновленими), при отриманні спадщини мають сплатити до бюджету 5% податку на доходи фізичних осіб.

Якщо ж спадщину чи подарунок отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку складатиме 15 або 20% (залежно від суми спадку).

Звертаємо увагу, що оскільки доходи у вигляді спадщини (дарунку) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника, то починаючи з цього року вони підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Для зручності чернівчани можуть подати декларацію і в електронному вигляді. Для цього необхідно лише отримати безкоштовні ключі електронного цифрового підпису у Центрі реєстрації користувачів акредитованого центру сертифікації ключів ДФС України у Чернівецькій області, що знаходиться у приміщенні ДПІ у м. Чернівцях.

Нагадаємо чернівчанам, що з’ясувати усі питання із декларування та оподаткування спадщини можна у Центрі обслуговування платників ДПІ у м. Чернівцях за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-а.

peredplata