Рятувальники допомагають дітям-переселенцям адаптуватися до нових умов проживання

Станом на 28 вересня на території Чернівецької області проживає 2 тис. 252. вимушених переселенців зі східних областей України та тимчасово окупованої території, з них 659 дітей. Фахівці психологічної служби Управління ДСНС України у Чернівецькій області постійно відвідують сім’ї переселенців для надання їм необхідної допомоги в адаптації до нових умов проживання.
Так, 28 вересня психолог Управління ДСНС України у Чернівецькій області лейтенант служби цивільного захисту Дмитро Горошко відвідав Чернівецький військово-спортивний ліцей-інтернат, в якому проживають та навчаються 6 дітей переселенців зі східних областей України. Також на зустрічі була присутня і психолог даного навчального закладу Ольга Щербанюк. Психологи поспілкувалися із дітьми, в ході чого вони розповіли про умови проживання та навчання, про нових друзів. Психологи відзначають, що діти нормально адаптувалися до нових умов життя, однак туга за друзями та звичними умовами проживання не залишає дітей. Щоб відволікти їх від негативних переживань, психологи провели з дітьми різноманітні заняття, в ході чого намагалися зосередити увагу дітей на позитивних емоціях. «Під час зустрічі основну увагу було звернуто на рівень адаптації дітей до нових умов проживання, адже спогади про пережиті події та психологічні травми можуть стати сильним бар’єром на шляху адаптації. В такому разі важливо не лише розуміти почуття дитини, її стан, але й крок за кроком виводити її з цього стану» – зазначив психолог Управління ДСНС Дмитро Горошко.
В свою чергу, деякі діти-переселенці, які прибули в Чернівці зі Сходу країни, вирішили для себе, що в майбутньому також хотіли б стати рятувальниками. Такому вибору дітей сприяло те, що рятувальники є частими гостями в даному навчальному закладі, проводячи при цьому різноманітні цікаві та пізнавальні заходи. «Мені подобається, що вони постійно до нас приїжджають, допомагають нам. В майбутньому я б теж хотів, як вони, робити щось хороше для інших людей. Тому і вирішив, що буду рятувальником, адже вони мужні та сміливі і завжди готові у всьому допомогти» – зазначив Ілля, мешканець м. Луганськ.
«Зустрічі з переселенцями, які ми постійно проводимо, важко переоцінити. Для цих людей найбільшим страхом є відчуття непотрібності. Тому ми постійно намагаємося допомогти людям, щоб вони зрозуміли, що у разі необхідності їх завжди підтримають та допоможуть» – сказав т.в.о. заступника начальника Управління ДСНС України у Чернівецькій області полковник служби цивільного захисту Віктор Дяків.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata