В 2016 році відбудеться часткова мобілізація

В 2016 році відбудеться часткова мобілізаціяІнформує прокуратура Шевченківського району м. Чернівці

Прокуратура Шевченківського району м. Чернівці повідомляє, що з метою проведення планової заміни військовослужбовців, які тривалий час виконують бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції постає необхідність проведення в 2016 році часткової мобілізації.
Під час мобілізації громадяни, які підлягають призову на військову службу, зобов\’язані з\’явитися на збірні пункти в строки, зазначені в отриманих ними документах – мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів, крім того, вищевказані особи не мають права змінювати місце проживання під час мобілізації.
Військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, в особливий період, набувають нового юридичного статусу — військовослужбовці, в наслідок чого, на них розповсюджуються пільги передбачені Кодексом законів про працю України, Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей» та іншими нормативно-правовими актами. Окрім цього, за всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форми власності. Одночасно вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці, та дострокове присвоєння військових звань.
Разом з цим, прокуратура району доводить до Вашого відома, що не підлягають призову під час мобілізації військовозобов’язані, які: заброньовані органами державної влади; не придатні до військової служби за станом здоров’я; чоловіки з трьома і більше дітьми віком до 18 років; жінки і чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, – лише за їх згодою для служби за місцем проживання; жінки та чоловіки, у яких є діти – інваліди I чи II групи, яким не виповнилося 23 роки;
громадяни, на утриманні яких перебувають діти-сироти позбавлені батьківського піклування діти віком до 18 років, – лише за їх згодою для служби за місцем проживання; зайняті постійним доглядом за особами, яких ніхто інший забезпечити не може; народні депутати; студенти та аспіранти денної форми навчання.
Варто пам\’ятати, що неявка на виклик у військовий комісаріат тягне за собою не лише адміністративну відповідальність передбачену ст. ст. 210ˡ, 211ˡ КУпАП, а й кримінальну відповідальність передбачену ст. 336 КК України, згідно якої ухилення від призову за мобілізацією – карається позбавленням волі на строк від двох до п\’яти років. Наразі слідчим відділом Шевченківського райвідділу міліції розслідується 6 кримінальних проваджень стосовно осіб, які ухиляються від призову за мобілізацією.

peredplata