Буковинські контрабандисти продовжують спроби пробитися через кордон

Прикордонники Буковини посилюють заходи протидії контрабандній діяльності в межах Чернівецької області

Лише впродовж останнього тижня прикордонники в межах Глибоцького, Сторожинецького, Вижницького районів Чернівецької області спільно з румунськими колегами у 6 випадках не допустили переміщення через кордон 27 тисяч пачок цигарок, затримали 2 осіб та 1 транспортний засіб. Зловмисники двічі намагалися прорватися через кордон на позашляховиках та влаштували пікет прикордонних нарядів.

Так, 17 березня прикордонний наряд, що ніс службу на ділянці в межах Черепківської селищної ради Глибоцького району помітив зі спостережної вежі позашляховик, який на великій швидкості мчав до загороджувального паркану. Водій поспіхом збив замок на брамі та прослідував у бік Румунії. Українські прикордонники відразу повідомили про порушника румунських колег. Невдовзі в результаті проведених заходів автомобіль був затриманий. В ньому знаходилися коробки з тютюновими виробами.

Іншу спробу прориву позашляховика, який пошкодив інженерні загородження, прикордонники припинили на ділянці кордону в межах Красноїльської селищної ради Сторожинецького району. Автіка вночі на великій швидкості із вимкненим світлом фар рухалася у бік кордону. Наряд відразу вирушив на переріз та застосував сигнальний пістолет для освітлення місцевості. Прориваючись в Румунію, автомобіль протаранив інженерні загородження, але водій, розуміючи, що його намір викрито, розвернувся і рушив в тилу ділянки. Невдовзі прикордонний наряд від мобільної застави виявив даний автомобіль іноземної реєстрації на трасі, поблизу н.п. Слатине та розпочав переслідування. Однак водій позашляховика не виконав вимогу патруля Національної поліції про зупинку, створив аварійну ситуацію та реальну загрозу життю представників Держприкордонслужби та Національної поліції і зник в н.п. Красноїльськ.

А учора, 20 березня, представники злочинного середовища підбурили мешканців Красноїльська вийти на пікет контрольного посту прикордонників, який правоохоронці обладнали на вузловому перехресті доріг, що ведуть у бік кордону. Близько 50 жителів населеного пункту висловлювали свої обурення такими діями правоохоронців та вимагали, аби прикордонники перенесли пост у інше місце. Охоронці кордону діяли в межах закону та на провокації не реагували. За декілька годин учасники так званого пікету розійшлися.

Державна прикордонна служба повідомляє, що й надалі продовжуватиме посилювати заходи із охорони державного кордону та ліквідовувати канали діяльності злочинних угруповань на ділянці кордону в межах Чернівецької та Закарпатської областей. Прикордонники діятимуть рішуче в межах законних повноважень.

За ініціативи Держприкордонслужби у вівторок, 22 березня, відбудеться спільна нарада з керівництвом Чернівецької області та керівниками правоохоронних структур, на якій буде обговорено план подальших дій щодо припинення діяльності злочинних угруповань контрабандистів на даному напрямку.

Нагадаємо, що Головою Державної прикордонної служби України отримано повноваження від Кабінету Міністрів України на підписання Угоди та Протоколу про запровадження спільного патрулювання кордону з прикордонниками Румунії. Підписання даних документів планується найближчим часом та також сприятиме підвищенню ефективності охорони кордону.

peredplata