Чернівчани отримали несподівані борги за торішнє тепло

Чернівчани отримали несподівані борги за торішнє теплоУпродовж останніх тижнів почали масово скаржитися чернівчани. Вони кажуть, що отримують повідомлення про борги за використане тепло минулого сезону. Найцікавішим виявилося те, що всі ці споживачі отримували субсидії.

– Нещодавно прийшло повідомлення про те, що я винна тепломережі 800 гривень. Я була шокована. Адже я усі місяці (півроку опалювального сезону, – авт.) справно оплачувала рахунки, які мені надали у субсидіях. Я мала обов’язкову суму, – розповідає пані Олена. – Але з тепломережі мені приходили рахунки, які не збігалися з основною частиною оплати субсидій, і я сплачувала за тепло ту суму, яку мені називали у тепломережі. Оскільки зима була більш-менш теплою, то сума від тепломережі була трохи нижчою, ніж обов’язкова частина субсидій. Іноді різниця становила у 150 і більше гривень. Я ж не сама собі придумала ці розцінки. Мені їх говорили у тепломережі, тож стільки я й платила. А тепер приходить повідомлення про борг. Звідки я візьму ці 800 гривень. У мене пенсія трохи більше 1000 гривень. Я доглядаю дитину-інваліда 1 групи, ще з нами проживає брат, він нещодавно прийшов з АТО. У нас просто немає таких грошей. Що нам робити?

Таку ж історію розповідала пані Ніна. Мешканка Чернівців також отримала повідомлення про борг за теплопостачання у 854 гривні, хоча в опалювальний період вона щомісяця сплачувала по 642 гривні.

Як виявилося, така ситуація в усій країні: людям, які проживають у багатоповерхівках, де немає теплолічильників, зараз масово нараховують борги.

Ми зателефонували до Олександра МЕЛЕНЧУКА, директора комунального підприємства \”Теплокомуненерго\”, щоби з’ясувати про несподівані борги. Виявилося, що борги виникли лише у тих людей, які мали субсидії:

– Ми тільки повідомляємо людям, що у них виникли борги. Але не ми нарахували їх. З цього приводу потрібно звертатися до управлінь соціального захисту. Я добре розумію, як почуваються люди у цій ситуації, та й нам було б вигідніше, щоб держава оплатила борги, ніж \”ходити по хатах\”. Грубо кажучи, на споживачів перекинули частину боргів держбюджету. Так вийшло, що субсидії на теплопостачання розрахували за завищеними нормами. Потім, коли перерахували та перевірили згідно з постановою уряду, з’ясувалося, що людям нарахували завеликі субсидії за тепло. Тому тепер частину коштів з тих, які мала заплатити держава, нарахували людям.

Роз’яснення

У департаменті соціального захисту населення області пояснили, що після завершення опалювального періоду надавачі послуг здійснили перерахунок спожитого тепла. Оскільки на початку сезону важко спрогнозувати якою буде зима, тому нараховують споживачам тарифи, виходячи із середнього планового показника.

Та наприкінці сезону роблять перерахунок фактично спожитого тепла залежно від температури повітря за вікном у продовж опалювального сезону. Відтак вийшло, що через теплу зиму, субсидії нарахували за показниками та нормами вищими, ніж фактично спожили.

Процедуру повернення коштів відображено у кількох урядових постановах. Зокрема про нарахування щомісячної оплати за послуги централізованого опалення споживачам без приладів обліку, у якій враховують відхилення від фактичної температури зовнішнього повітря. В іншому документі йдеться про те, що після закінчення опалювального сезону сума невикористаної субсидії повертається до бюджету. Наступна трактує, що громадяни зобов’язані оплачувати обов’язкову частку в межах норм, а все, що понад – самостійно оплачувати.

Враховуючи зазначені документи, на підставі інформації \”Чернівцітеплокомуненерго\” про фактичне помісячне нарахування за опалювальний період за 2015-2016 років за послуги з теплопостачання, у червні цього року здійснили перерахунок призначеної субсидії.

Відповідно до розрахунків, загальна сума корегувань субсидії залежить від фактично проведених нарахувань за опалювальний період. Якщо щомісячна оплата за послуги з теплопостачання проводилася за квитанціями \”Чернівцітеплокомуненерго\” з врахуванням переплати субсидії, то заявник має повернути надлишок на свій особовий рахунок, відкритий у комунальному підприємстві.

Джерело: МБ

peredplata