LCD- або LED-телевізор: що обрати?

LCD- або LED-телевізор: що обрати?Тим, хто бажає придбати телевізор, дуже корисно буде знати різницю між популярними нині LED- і LCD-моделями.

Як відомо, всім рідкокристалічним екранам потрібне підсвічування, оскільки власне світло випромінювати вони не здатні. Прийнято розрізняти два види підсвічування, що використовуються в ЖК-телевізорах (у широкому змісті): CCFL (флуоресцентна лампа з холодним катодом) і LED (світлодіодний індикатор). Відповідно, LCD-моделях застосовується CCFL-підсвічування, що складається з горизонтально розташованих электронно-променевих трубок, а LED-телевізори оснащені світлодіодами.

LCD- або LED-телевізор: що обрати?

Друга технологія є більш молодий. Вперше технологія задній підсвічування зі світлодіодним індикатором була застосована в 2004 році. Розрізняють декілька способів її використання, проте їх принцип однаковий: зображення з\’являється завдяки висвітленню величезної кількості колб світлодіодного індикатора. Різниця між тієї чи іншої LED-моделлю може складатися лише в розташуванні ламп. Рекомендується купувати техніку з прямим освітленням замість бічного. Це пов\’язано з тим, що в такому випадку збільшується кількість відтінків чорного на різних елементах зображення. А це, у свою чергу, збільшує рівень контрасту. Правда, для тих, хто прагне придбати максимально тонкий телеекран, можна порадити купувати техніку з бічної підсвічуванням. Хоча зображення і буде кілька погіршеним, однак таке розміщення світлодіодів дозволить заощадити простір всередині телевізійної панелі.

Досить цікавим є порівняння світлодіодних і РК-моделей з різними параметрами. Що стосується якості зображення, то безперечним лідером є техніка зі світлодіодним підсвічуванням. Підвищений контраст чорного і білого, який для неї характерний, робить зображення більш чітким. Правда, коли мова йде про кольоровий підсвічуванню, не кожний може побачити різницю між одним та іншим типом дисплеїв. Якщо дивитися на екран під великим кутом, то ЖК-телевізори також поступаються світлодіодним. Схожі вони як відображення рухомого відео.

Якщо говорити про фізичних характеристиках, то LED-моделі дуже легкі і тонкі. Це робить їх привабливими з естетичної точки зору і зручними в розміщенні – з практичної. Світлодіодні дисплеї вважаються більш екологічними, так як споживають менше електроенергії, ніж рідкокристалічні.

Незважаючи на те, що світлодіодні моделі все ж лідирують, у них також є свої недоліки. І найголовніший із них – це ціна. Вони коштують дорого, оскільки виробляються досить дрібними партіями. Ще одна проблема – дуже великі розміри екранів (більше 40 дюймів). Під сумнівом також знаходиться довговічність світлодіодного підсвічування. Для LED-екранів, на відміну від LCD, характерно вигоряння, що теж є значним мінусом подібної продукції.

Позначивши основні моменти порівняння рідкокристалічної і світлодіодного підсвічування в телемоніторах, вибір залишається за покупцем. При бажанні докладніше подивитися асортимент моделей можна відвідати інтернет-магазин побутової техніки Донецьк.

peredplata