Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов\’язковою виплатою

Відповідно до статті 54 Закону державним службовцям може надаватись матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у порядку та розмірі, визначених Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань (далі – Порядок) затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2016 р. N 500.

Згідно з цим Порядком матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань може надаватись державним службовцям на підставі їх особистої заяви один раз на рік у розмірі середньомісячної заробітної плати.
Можливості виплати матеріальної допомоги у інших розмірах (більше або менше середньомісячної заробітної плати працівника) Порядком не передбачено.
Рішення про надання матеріальної допомоги державним службовцям приймається керівником державної служби у державному органі в межах затвердженого фонду оплати праці.

Оскільки матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов\’язковою виплатою, то вона може бути виплачена державному службовцю за рішенням керівника державної служби у державному органі лише за наявності коштів фонду оплати праці на її виплату у розмірі середньомісячної заробітної плати або не виплачуватись взагалі.

Зоя ФЕДИК
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata