Передвиборча агітація Чернівецької області: від дебатів до відсутності політичної боротьби

Передвиборча агітація Чернівецької області: від дебатів до відсутності політичної боротьбиГромадянська мережа ОПОРА відзначає, що активність кандидатів та політичних партій у виборчих перегонах Чернівецької області є різною: у Мамаївській та Кіцманській ОТГ ведеться активна агітаційна кампанія, а у Магальській ОТГ взагалі відсутня політична боротьба.

29 жовтня відбудуться перші місцеві вибори до чотирьох об’єднаних територіальних громад Чернівецької області: Кіцманської (м. Кіцмань, с. Суховерхів, с. Давидівці), Магальської (с. Магала, с. Рідківці, с. Буда, с. Прут), Мамаївської (с. Мамаївці, с. Лужани та с. Новий Киселів) та Острицької громад (с. Остриця, с. Цурень, с. Маморниця, с. Луковиця, с. Годинівка, с. Горбова та с. Банчени).

Координатор громадського спостереження за виборами у Чернівецькій області та радник Центру розвитку місцевого самоврядування – Тарас Прокоп відзначив, що активність передвиборчої кампанії у регіонах різна. «Тоді як в межах Мамаївської та Кіцманської ОТГ ведеться активна агітаційна кампанія і між кандидатами навіть проходили дебати, то в межах Острицької ОТГ активність значно менша. Взагалі неактивною є Магальська ОТГ, що пояснюється відсутністю політичної боротьби, оскільки в громаді зареєстрований лише один кандидат на посаду голови», – розповів Тарас Прокоп.

Під час організації виборчого процесу представники ОПОРИ зафіксували випадки порушення виборчого законодавства районними виборчими комісіями та порушення термінів процедури з організації виборчого процесу. Також виявили ряд недоліків в роботі ДВК, зокрема, комісії не працюють згідно визначеного Законом графіку, а отже – не усі виборці мають можливість отримати необхідну інформацію для здійснення волевиявлення.

Окрім цього, спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі порушення ведення виборчої кампанії. «Традиційним порушенням є відсутність вихідних даних на друкованих агітаційних матеріалах, а також розміщення агітації в місцях, не передбачених органами місцевого самоврядування. Зафіксований також випадок використання народним депутатом коштів державної субвенції соціально-економічного розвитку для агітації за кандидата на посаду голови Кіцманської ОТГ», – додав Тарас Прокоп.

До заходу долучилась юрист Центру розвитку місцевого самоврядування Вікторія Чебан, яка розповіла про перші кроки об’єднаних громад після проведення виборів. Зокрема, про особливості проведення перших засідань обраних рад, а також, процедуру реорганізації рад, які увійшли до складу об’єднаних територіальних громад.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

peredplata