За рішенням Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй з 1993
року в усьому світі 22 березня відзначають Всесвітній день води.Головна мета започаткування Дня води – привернення уваги громадськості
до проблем, пов’язаних з водними ресурсами. Цьогоріч День води
проходить під гаслом “Вода і безпека харчування” та позиціонує водні
ресурси як важливу складову виробництва продуктів харчування. Сьогодні
з нагоди проведення Всесвітнього Дня Води в обласній державній
адміністрації Дністровсько-Прутським басейновим управлінням водних
ресурсів проведено діалог органів виконавчої влади та засобів масової
інформації на тему “Вода та безпека харчування”. Серед обговорюваних
питань – стан безпеки харчування на території області, основні заходи,
що здійснюються органами місцевої влади для забезпечення продовольчої
безпеки, здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю та
нагляду на переробних підприємствах, складах, холодильниках. “Для
забезпечення нормальної життєдіяльності людині потрібні продукти
харчування в необхідній кількості та відповідної якості, і серед них
особливе місце належить воді, без якої ніщо живе не може існувати”, –
підкреслив, розпочинаючи діалог, заступник начальника
Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів
Олександр Тонієвич. За його словами, одна з найактуальніших проблем –
це якість води, яку ми щоденно використовуємо для різних потреб, адже
науковцями підраховано, що щорічно від неякісної води на планеті
помирає майже 5 млн. людей, а хворіє ще більше. Якщо людині на день
потрібно 20-50 літрів води, то для виробництва денної норми продуктів
харчування в енергетичному вимірі до 3 тис. калорій – вже 3,5 тони.
Виробництво 1 кг яловичини, до прикладу, потребує 15 тис. літрів води,
в той час як 1 кг пшениці – 1,5 тис. літрів. “За найоптимістичнішими
підрахунками, близько мільярда людей у світі вже живуть під тиском
хронічної недостачі їжі і води, – сказав Олександр Тонієвич. – Ми не
можемо робити вигляд, що проблема нас не стосується, і вже сьогодні
кожен з нас може зробити крок на користь збереження водних ресурсів”.
Він закликав буковинців бережливо ставитися до водних ресурсів, не
забруднювати довкілля, підтримувати виробництво, де використовують
водоекономні технології, дотримуватися здорового режиму харчування.
“Запаси води, придатної до споживання, перестали бути невичерпними, як
це вважалося довгий час, – резюмував заступник начальника
Дністровсько-Прутського управління водних ресурсів. – І саме від
бережливого ставлення до води кожного з нас значною мірою залежить її
якість”.