Чернівецька область: через недотримання порядку оформлення працівників на роботу на приватне підприємство накладено 384 тисячі гривень штрафу

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області здійснив інспекційне відвідування приватного підприємства, котре спеціалізується на будівництві житлових і нежитлових будівель. Суб’єкт господарювання розташовується у Кіцманському районі.

При здійсненні інспекційного відвідування було виявлено грубі порушення при оформленні роботодавцем працівників на роботу.

У порушення низки статей Кодексу законів про працю України, з працівниками (четверо осіб), котрі виконували роботи на будівництві, роботодавцем укладалися цивільно-правові договори.

Згідно з вимогами Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний був укласти з працівниками трудовий договір, адже працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до діючого законодавства, у тому числі, й Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, на роботодавця накладено штрафну санкцію у сумі 384 тисячі гривень.

Варто зазначити, що інспекційне відвідування головний державний інспектор здійснював у грудні 2017 року, тому сума штрафної санкції розраховувалася від суми мінімальної заробітної плати у 3 200 гривень.

У зв’язку із підвищенням мінімальної заробітної плати (із першого січня 2018 року вона складає 3 723 гривні) допущення на сьогодні роботодавцем працівників до роботи без укладання з ними трудового договору караються штрафною санкцією у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого скоєно порушення, тобто, 111 690 тисяч гривень.

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує!

Дана штрафна санкція накладається на юридичних та фізичних осіб – підприємців, якщо вони:
здійснили фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
оформили працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
виплачують заробітну плату (винагороду) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

peredplata