20 травня відбудеться районний фестиваль «Красноїльська полонина – 2012»

У селищі міського типу Красноїльськ (напрямок – Бухарестська дорога) Сторожинецького району Чернівецької області 20 травня 2012 року об 11 годині відбудеться районний фестиваль «Красноїльська полонина – 2012». Даний захід проводиться спільними зусиллями Сторожинецької районної державної адміністрації та районної ради.

До участі у фестивалі запрошені:

– керівники та представники обласної державної адміністрації, обласної ради, районних державних адміністрацій та районних рад Чернівецької області
– засоби масової інформації, громадськість району та області;
– гості з сусідніх областей та Румунії.

У програмі свята:

– Відкриття фестивалю «Красноїльська полонина – 2012»;

– Концертна програма за участю заслужених артистів України, народного колективу Румунії та фольклорних колективів району;

-Виставка-продаж робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва;

-Дегустація-продаж продукції вівчарства та страв національної кухні;

– Виставка-продаж кулінарних виробів;

– Святкова лотерея;

– Кінна верхова їзда та спортивні змагання;

– Майстер-клас по доїнню овець, приготуванню бринзи, вурди та кулеші;

– Дитячі атракціони;

– Народні гуляння, конкурси, розваги.

Схема проїзду до місця проведення свята: від автобусної зупинки м. Сторожинець рейсовим автобусом до ДОКу смт. Красноїльськ, далі спеціальними рейсовими автобусами до місця проведення фестивалю.

Довідка

Селище Красноїльськ – це живописний куточок Буковини, розташований на кордоні з Румунією, у передгір’ї Карпат – найкрасивіших гір Європи. Це унікальна природна скарбниця флори і фауни, край «золотого» бука і заповідних мисливських угідь. Красноїльськ наділений чудовими умовами для відпочинку: незабруднене навколишнє середовище, чисте гірське повітря, стрімкі ріки, гори, сільська місцевість, де збережені національні обряди та традиції. Але найголовнішою цінністю передгірного краю є працьовиті і талановиті люди, які гостинно приймають всіх відпочиваючих буковинських Карпат. Вражає туристів і колорит вбрання місцевого населення, переважна більшість якого є румунської національності.

Споконвіку жителі Красноїльська займалися вирощуванням тваринницької продукції, надаючи перевагу вівчарству. Тут налічується більше однієї тисячі голів овець. Гарні травостої гірських полонин є унікальними пасовищами та дозволяють більшу половину року утримувати овець на пасовищах. Утримання овець завжди було справою клопіткою. Якщо раніше продукцію вівчарства ніде було збути, то нині на дієтичне м’ясо, бринзу та вурду є шалений попит серед численних туристів, які приїздять на Підгір’я. Та найціннішою є бринза, яка за смаком може посперечатись навіть із відомими французькими та голландськими сирами.

Традиційним в районі стає проведення свят на гірських полонинах. Цього року, вже вдруге, фестиваль проводиться на мальовничій полонині селища Красноїльськ. Всі бажаючі мають можливість помилуватись неповторною красою буковинських Карпат, пригоститись кулінарними витворами місцевої кухні, зачаруватись виступами самобутніх фольклорних колективів, закружляти у запальному національному танку та насолодитись чудовою та неповторною атмосферою свята.

peredplata