Чернівці стали учасником проекту Світового банку в сфері енергоефективност

Сьогодні в Чернівцях перебуває представник Світового банку Астрід Манрос – старший спеціаліст з питань енергетики регіону Європи та Центральної Азії. Для нашого міста питання економії енергоресурсів є надзвичайно актуальним, тому саме ця тема обговорювалась під час зустрічі А.Манрос з секретарем міської ради Віталієм Михайлішиним.

Під час робочої наради-семінару з керівниками департаментів, управлінь, відділів міської ради, заступниками голів районних у місті рад, комунальних підприємств міста пані Астрід презентувала концепцію модернізації системи центрального теплопостачання в Україні та можливості, які надає Світовий банку у цій сфері.

Про те, наскільки на часі нині є підняте питання, свідчить той факт, що Україна є вдвічі більш енергоємною за 12 країн Євросоюзу та в 4 рази більш енергоємною за Німеччину. Причинами цього явища є старе обладнання та економічно необґрунтовані ціни на енергоносії. Тарифи на енергоспоживання не покривають витрат на роботи підприємств Теплокомуненерго. Тому трьома складовими успішних реформ у сфері енергопостачання в успішних країнах були незалежні регулятори, економічно обґрунтовані тарифи та облік тепла з контролем температури та оплата за фактом його споживання. Впровадження цих елементів дозоляє економити до 50% енергії, тому навіть при необхідному підвищенні тарифів економія приводить до нульового балансу і відсутності додаткових фінансових витрат.

Наразі діє низка проектів Світового банку, одним з яких є можливість грантового фінансування для техніко-економічного обґрунтування інвестиційних проектів з енергоефективності. Серед заявок підприємств теплокомуненерго України є і заявка чернівецького підприємства. В рамках робочого візиту пані Астрід відвідала МКП «Чернівцітеплокомуненерго» задля вивчення потреб, вироблення спільного плану дій щодо перспектив впровадження інвестиційного проекту з енергозбереження.

Про це повідомляє сектор міжнародних відносин Чернівецької міської ради.

peredplata