За купівлю ялинок без чіпів українців будуть штрафувати

За купівлю ялинок без чіпів українців будуть штрафуватиГромадян, які куплять ялинку без спеціального електронного чіпа, чекає штраф від 189 до 1753 грн, повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець.

Так, за ялину, діаметром до 10 см, передбачається штраф у 189 грн, від 10 до 14 см – 333 грн, від 14 до 18 см – 754 грн, 18-22 см – 1753 грн. Крім того, за словами чиновника, порушник повинен буде сплатити штраф від 5 до 10 неоподатковуваного мінімуму, тобто 85-170 грн, пише \”Сегодня\”.

Крім того, підприємцям, які реалізовуватимуть незаконні ялинки, крім штрафу загрожує ще й кримінальна справа. \”Реалізація новорічних ялинок дозволяється, тільки якщо є чіп. Якщо його немає, ялинка затримується, і якщо підприємець не зможе довести, що вона законна, йому загрожує дуже великий штраф і дуже великі проблеми аж до кримінальної справи\”, – пояснив Сівець. Чиновник також додав, що цього року вартість одного чіпа складає до трьох гривень залежно від регіону країни. При цьому Сівець заявив, що чіпи не вплинуть на кінцеву вартість новорічних ялинок на ринку. За його прогнозами, цього року збережеться торішня ціна, яка становила від 80 до 150 грн.

Джерело та світлина ТСН

ДОВІДКА

Згідно законодавства України, підприємці, які здійснюють перевезення ялинок, повинні мати при собі: накладну з лісництва (при перевезенні товарно-транспортну накладну), сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з \”мокрою\” печаткою. Не менш важливо, що для законного продажу ялинок приватний підприємець повинен мати відповідний пакет документів і дозвіл на торгівлю. В разі виявлення порушень, винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності.

– ст. 65 КУпАП (незаконна вирубка, пошкодження і знищення лісових культур і молодняка) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Що складає від 85 до 204 гривень.

– Ст. 65-1 КУпАП (знищення або пошкодження полезахисних лісосмуг та захисних лісових насаджень) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Що складає від 85 до 204 гривень.

– Ст. 66 КУпАП (знищення або пошкодження підросту в лісах) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дана сума складатиме від 17 до 119 гривень.

– Ст. 159 КУпАП (порушення правил торгівлі на ринках) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такий штраф складе від 17 до 119 гривень.

– Ст. 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях) тягне за собою накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої, або накладення штрафу від 6 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. Складає від 17 до 255 гривень.

Якщо незаконна вирубка хвойних культур буде здійснена у лісах та інших захисних насадженнях і спричинить істотний збиток, а також їх вирубка в заповідниках або на територіях природно-заповідного фонду – у таких протиправних діях убачатиметься склад злочину, передбаченого статтею 246 КК України (незаконна вирубка лісу). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт строком до 6 місяців, або обмеження волі строком до 3 років, або позбавлення волі на той же термін із конфіскацією незаконно здобутого.

peredplata