У Чернівцях утворено регіональний осередок Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць ICOMOS

Загальні збори членів Українського національного комітету ІКОМОС одностайно підтримали рішення про утворення регіонального осередку в Чернівцях. Регіональна організація нараховує 7 осіб.

До її складу увійшли: голова Апеляційного суду Чернівецької області Олексій Черновський, директор ПП «Чернівецькі реставраційні майстерні «Грац» Василь Кравчук – директор ПП «Чернівецькі реставраційні майстерні «Грац», професор, доктор історичних наук, проректор Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича Тамара Марусик, голова Чернівецької обласної організації профспілки працівників ЖКГ МП та ПОН, кандидат архітектури, ГАП інституту «Чернівціагропроект» Ірина Коротун. Колективним членом УНК ICOMOS є також Чернівецький національний університет ім.Ю.Федьковича. Головою регіонального осередку обрано доктора фізико-математичних наук, ректора ЧНУ ім.Ю.Федьковича Мельничука, а вченим секретарем – начальника відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олену Пушкову.

Довідково

Міжнародна рада з питань пам’яток і визначних місць (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS) – це міжнародна організація, яка опікується збереженням культурних надбань людства. На сьогодні ICOMOS нараховує майже 7500 членів і має представництво в 110 країнах – членах ЮНЕСКО. Кожний член ради має певну кваліфікацію в галузі збереження культурної спадщини: архітектури, ландшафтного дизайну, археології, містобудування, інженерного забезпечення, адміністрування культурної спадщини, мистецтвознавства, архівів та ін.

Рада утворена в 1965 році після прийняття Венеціанської хартії з метою підтримки теорії, методології та наукових технологій в галузі охорони пам’ятників і визначних місць. Вона здійснює оцінку об’єктів, які рекомендуються для включення до Списку всесвітньої спадщини, а також порівняльний аналіз, технічну підтримку і підготовку періодичної звітності про стан включених до Списку об’єктів, є одним із провідних членів інформаційної мережі Всесвітньої спадщини для збору, оцінки і розповсюдження інформації щодо охорони, реставрації та використання пам’яток, ансамблів та визначних місць. Штаб-квартира Ради знаходиться в Парижі.

Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (УНК ІКОМОС) є міжнародною громадською організацією, яка на основі єдності інтересів об’єднує фахівців у галузі охорони, реставрації та використання культурної спадщини для реалізації основних завдань, поставлених Комітетом. Комітет утворений в травні 1993 року і діє на основі добровільності і рівноправності його членів, самоврядування, законності та гласності. Основною метою Комітету є сприяння охороні, реставрації та використанню пам’яток, ансамблів і визначних місць та захисту законних соціальних, економічних, творчих, національно-культурних та інших спільних інтересів своїх членів.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata