Чернівчани виступають проти будівництва АЗС під вікнами

Чернівчани виступають проти будівництва АЗС під вікнамиРеконструкція недіючої АЗС по вулиці Канівській №41, що в Чернівцях, викликала обурення місцевих мешканців. Вони скаржаться, що так звана реконструкція відбувається з порушеннями, бо немає інформації про забудовника. А відстань між будинками до резервуарів занадто мала по нормах.

Окрім того відбудеться збільшення потоку автотранспорту по вулиці Канівській, а автомобілі будуть заправлятись майже перед вікнами мешканців.

Cпробуємо розібратись в ситуації. Зі сторони проїзної частини знаходиться інформація про фасад АЗС, архітектора, який виконав проект, про технічного наглядача, виконувача робіт та генерального директора товариства. Тобто якась інформація таки є, але при певних обставинах, як зв’язатись з цими людьми, бо контактів там не вказано.

Аналізуючи генплан розміщення резервуарів недіючої АЗС по відношенню до житлових будинків виникають питання та перевіривши відстань до будинків навколо резервуарів, виявилось, що відстань від крайньої точки розташування резервуарів до будинку №39 дорівнює 24 метри. Аналогічно відстань до будинку №43 дорівнює 20 метрів. Це два будинки, які знаходяться в одній лінії, між АЗС. І територія ця внутрішня, тут розташований автомобільний сервісний центр та заклад харчування. Відстань до сервісного центру – 26.7 метри. До закладу харчування – 27.5 метри.
Через дорогу, навпроти знаходиться гуртожиток Чернівецького політехнічного коледжу, від резервуарів до стін гуртожитку, відстань – 22.7 метри.

Однак згідно з Інструкціями щодо вимог пожежної безпеки під час проектування автозаправних станцій. Інструкціями щодо вимог пожежної безпеки під час проектування автозаправних станцій, мінімальні відстані від резервуарів для зберігання
СВГ до будинків (споруд), розташованих поза територією АГЗС (АГЗП-стаціонарних) навіть при умові найменшого підземного резервуару до 20-ти куб. м. до житлових будинків має становити не менше 30 метрів, а до закладів, масового перебування людей аж 60 метрів.

І коли звірити реальні цифри з нормами закону, то будинки №39 та №43 – 24 та 20 метрів, хоча за нормою має бути не менше 30-ти метрів. До гуртожитку відстань – 22,7 метри, а це заклад масового перебування людей, тому має бути не менше 60 метрів. До СТО та закладу харчування також значно менше 30-ти мінімальних метрів.

То на яких підставах будується АЗС? Чи вона має мати якісь космічні технології, які не стосуються до цих встановлених норм, або ж тут є порушення які можуть загрожувати здоров\”ю та безпеці громадянам.

Ми залишаємо право висловитись забудовникам.

Василь Виноградов

фото автора

peredplata