Програми для хворих на гепатит С на Буковині немає

Програми для хворих на гепатит С на Буковині немаєПротягом двох років хворі на хронічні вірусні гепатити, особливо на гепатит С, очікували запровадження обласної програми з профілактики, діагностики та лікування цих недуг. Ми писали про те, що така програма є, хоча й десь у чиновницьких шухлядах, базуючись на запевненнях у цьому департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА. Однак тепер з’ясувалося, що насправді такого проекту немає, а є тільки розрахунки. Отож людей просто ввели в оману.

І це попри те, що Концепція державної програми з проблеми гепатитів затверджена урядом ще в 2011 році. Так, вона не прийнята, фінансування на неї з держбюджету немає, от чиновники й використовують ці обставини для відмовок: немає затвердженої державної програми — немає й обласної.

Начальник управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА Ігор Шкробанець в ефірі радіо «Буковина» сказав, цитую: «Без того, що буде державна програма, не можна вирішити це питання (закупівлі ліків для хворих на гепатит С, — Авт.)». Цинічні слова. Адже багато областей вирішують це питання, бодай роблять спроби. Лише не на Буковині. У нас — жодних реальних дій.

Про проблему гепатиту С ми вже писали не раз. Зокрема, про те, що лікування надзвичайно дороге, що реєстрація хворих в області ведеться несумлінно, бо лікарі не повідомляють санепідемслужбу, що для чогось створений в області Гепатоцентр зовсім не має фінансування на закупівлю ліків та обладнання, що хворі на гепатит С без належного лікування можуть прожити не більше 5-20 років в залежності від генотипу вірусу та ускладнень, що… Але чиновники на наші слова не зважають. Їх не хвилюють людські долі. То, мабуть, людям варто врешті самим вдатися до рішучих дій і почати всерйоз вимагати у влади виконання того, що вона зобов’язана зробити, а не мовчки тягнути свою непосильну ношу.

За свої права треба боротись, і ми вчергове закликаємо хворих та їхніх родичів до цього. Не мовчіть! Гуртуйтесь. Вимагайте. Добивайтеся. Звертайтесь до редакції. Не будьте пасивними!

Надія ВІРНА

P.S. А кошти на лікування гепатиту С, в тому числі для людей з регіонів (тобто і з Чернівецької області), як з’ясувалося, у бюджеті 2013 року все ж закладені. Вони виділяються у рамках реалізації бюджетної програми \”Діагностика і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій, спеціалізована консультативно-поліклінічна допомога, що надається науково-дослідними установами Національної академії медичних наук України\”. Згідно з програмою на 2013 рік, планується пролікувати більше 144 тисяч хворих, в тому числі й на гепатит С. І, як повідомили нам в Національній академії медичних наук України (НАМНУ), між президентом академії та губернатором Чернівецької області підписана угода про те, що певна кількість хворих може бути безкоштовно пролікована в установах НАМНУ. Тому хворим потрібно письмово звертатися до начальника департаменту охорони здоров’я і вимагати такого лікування в НАМНУ відповідно до програми та угоди.

Чому про це в департаменті мовчать? Ми надіслали запит, аби дізнатися, скільки буковинців отримали лікування в установах НАМНУ протягом 2011-2012 років, в тому числі лікування гепатиту С.

peredplata