Чи доступне житло для буковинців

Чи доступне житло для буковинцівЗ квітня минулого року в Україні реалізується Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом тих, хто потребує поліпшення умов проживання. Завдяки їй вже у 2012 році іпотечні кредити на житло отримало 12 буковинців. Загальна сума кредитів становить понад 2 мільйони гривень. Про це розповів в. о. директора департаменту містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА Олександр Кіфряк.

Програма здешевлення іпотечних кредитів передбачає відшкодування державою частини відсотків за банківськими кредитами, отриманими громадянами, котрі потребують поліпшення житлових умов, на будівництво або придбання житла у новобудовах. Тобто людина, яка стала учасником програми, за умови сплати відсотків зможе отримати у банку чи банківській установі іпотечний кредит, за яким їй реально треба буде платити лише 3% річних, решту (13%, бо банківська установа, що бере участь у реалізації програми, позичає кошти під відсоткову ставку не більше 16% – Н. Б.) компенсуватиме держава. Безпосередні умови кредитування встановлюються внутрішніми правилами банків, банки також вирішують остаточно, видати громадянину кредит, чи ні. Термін кредитування та часткової компенсації становить 15 років з моменту укладення договору. Обов’язковим є власний внесок позичальника, що визначається також внутрішніми правилами банків. Однак він має бути не більшим 25% від суми кредиту.

На нинішній день на Буковині до реалізації програми, яка регламентується, згідно з урядовою постановою, Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, долучено 13 об’єктів у місті Чернівці та районних центрах області (місті Заставна, місті Сторожинець та смт Глибока) та дві банківські установи – АТ «Ощадбанк» та ПАТ АБ «Укргазбанк». Зараз цими банками опрацьовуються звернення п’яти позичальників стосовно оформлення документів для видачі їм іпотечного кредиту. На 2013 рік для реалізації програми у Чернівецькій області передбачено 3 мільйони 970 тисяч гривень.

Як зазначають начальник філії обласного управління АТ «Ощадбанк» Ганна Теслюк та директор ПАТ АБ «Укргазбанк» Олег Брейгін-Майковський, активізації реалізації програми здешевлення іпотечного кредитування у минулому році посприяли зміни, згідно з якими послаблено вимоги до фінансового стану позичальника. Банківські установи тепер беруть до уваги сукупний дохід прямих родичів позичальника, а не лише його самого, як було визначено на початковому етапі реалізації програми та внаслідок чого середньостатистичний громадянин міг лише мріяти про майбутнє житло за цією програмою. На кожного члена сім’ї має обов’язково припадати сума встановленого на період звернення прожиткового мінімуму. Наразі мінімальний річний дохід сім’ї з 3-х осіб має становити 55 тис. грн., максимальний – 400 тис. грн. Однак, виходячи навіть з 55 тисяч гривень стає зрозумілим, що програмою навряд чи скористуються ті, хто особливо гостро потребує покращення життєвих умов. Зміни до чинного законодавства оцінили і компанії-забудовники, що беруть участь у програмі, зокрема, «Чернівціжитлобуд» та «ПМК-76».

Згідно з програмою, нормативна площа житла визначається з розрахунку 40 квадратних метрів загальної площі на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 58 квадратних метрів загальної площі на сім’ю з трьох осіб. Розрахункова вартість одного квадратного метра житла встановлюється з урахуванням місця проживання.

Допускається перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла не більш ніж на 25%. Щомісячний платіж за кредитом з урахуванням компенсації не повинен перевищувати 40% доходу сім’ї позичальника.

Для отримання більш детальної інформації щодо умов отримання іпотечних кредитів у рамках програми їх здешевлення можна звертатися до кредитних відділів банківських установ:
– АТ «Державний ощад-ний банк України» – м.Чернівці, вул. Червоноармійська, 244, тел. 58 55 76; 58 55 82.
– АБ «Укргазбанк» – м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 77. Тел.. 58 63 05; 58 63 01; 58 63 02.

Крім того, за додатковою консультацією щодо умов участі у програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів можна звертатися до Чернівецького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 27, тел. 58 44 10; 52 22 62. Директор регіонального управління цієї установи Дмитро Шульга переконаний, що Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів – це реальний крок держави назустріч тим громадянам, які потребують поліпшення житлових умов. Що ж, поживемо-побачимо…

Наталія БРЯНСЬКА
Від редакції. Запрошуємо до діалогу тих наших читачів, котрі (або їхні родини) отримали вже омріяний кредит чи очікують на отримання. Нам цікаво буде повідомляти про подальшу долю щасливчиків.

peredplata