Лікарняні листки з усієї Буковини зберуть у Єдиний електронний реєстр

Як інформує департамент охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації, Чернівецька область є учасником пілотного проекту з впровадження Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності у складі Єдиного реєстру пацієнтів. З ініціативи Міністерства охорони здоров’я його реалізує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

«Цей пілотний проект стартував 2010 року в Івано-Франківській, Одеській та Харківській областях. Разом із Вінниччиною та Полтавщиною наприкінці 2011 року до числа його учасників МОЗ приєднало й Чернівецьку область», – інформує директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олександр Кувіла.

На думку ініціаторів, створення Єдиного реєстру лікарняних має забезпечити оперативний облік та контроль усіх виданих і продовжених листків непрацездатності медичними закладами різних форм власності; здійснення моніторингу захворюваності та поширеності хвороб задля планування комплексу профілактичних заходів та підвищення ефективності санаторно-курортного лікування. Також це дасть змогу запобігти імовірним зловживанням при видачі та продовженні листків тимчасової непрацездатності та, як наслідок, дозволить ефективніше використовувати кошти Фонду.
Реалізація пілотного проекту на Буковині, за словами Олександра Івановича, має певні особливості. Ще до надходження в область відповідної комп’ютерної програми у січні 2013 цього року, фахівці регіонального відділення Фонду та Департаменту охорони здоров’я й цивільного захисту населення створили її прообраз. Протягом минулого року її відпрацьовували у закладах охорони здоров’я Чернівців.

Як результат – торік порівняно з 2011 роком число оплачених днів із тимчасової непрацездатності у Чернівцях зменшилося на 9 тисяч 350 днів. Скоротилася і кількість порушень при видачі лікарняних.

За словами Олександра Кувіли, до середини нинішнього року електронний реєстр лікарняних мають створити у медичних закладах всієї області. За цей час їх повинні обладнати з’єднаними з Інтернетом окремими комп’ютерами та виділити спеціальний персонал. Адже відповідна інформація має обмежений доступ і передається захищеними каналами зв’язку.

ЇЇ наявність дасть позитивний результат кожному буковинцеві: вона дозволить узагальнити дані щодо рівня захворюваності та поширеності хвороб на окремих територіях, в окремих галузях, підприємствах. Відтак стане очевидною картина неналежних умов праці, що, у разі виявлення таких фактів Фондом, сприятиме їхньому поліпшенню. Очікується, що у результаті цього справедливішим стане розподіл санаторних путівок, оскільки з реєстру буде зрозуміло, хто із працюючих насправді потребує оздоровлення та з приводу якого захворювання.

Джерело сайт ОДА.

peredplata