На Буковині паводок очікується у межах багаторічних показників і загрози у собі не несе

На Буковині паводок очікується у межах багаторічних показників і загрози у собі не несеПочинаючи з 30 березня в Чернівецькій області очікується підняття температури та інтенсивне танення снігу. Орієнтоване підняття рівня води на водопості Галич очікується у межах 1,5 – 2 м, водопості Заліщики – 2 – 2,5 м над сьогоднішніми рівнями. Загалом у краї паводок очікується у межах багаторічних показників і загрози у собі не несе.

Сьогодні, 27 березня, на засіданні обласного штабу з координації та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території області, яке провів перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць, йшлося про готовність служб цивільного захисту населення, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до пропуску весняного паводку, пов’язаного з різким таненням снігу.

Як інформував під час засідання штабу начальник Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів Ян Дзюба, розроблено схему оповіщення та порядок дій відповідних служб при загрозі або погіршенні гідрологічної ситуації на основі аналізу особливостей формування паводків. Приплив води до Дністровського водосховища складає 430 м³/с, план скидних витрат – 500 м³/с. Об’єкт водосховища на сьогодні сягає 2751 млн. м³, а вільний об’єм становить 249 млн. м³. На річках Прут і Сірет рівні води близькі до передпаводкових значень та характеризуються поступовими спадами.

«Ми готові до проведення першочергових рятувальних робіт з ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з паводком та повінню, – зауважив під час засідання штабу начальник управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області Едуард Братко. – У підпорядкованих підрозділах у постійній готовності знаходяться 11 веслових та 4 моторних човни. Підрозділи забезпечені засобами для відкачування води, зокрема, 34 переносними мотопомпами, 8 електричними дренажними насосами, 5 комплексами для відкачування ґрунтових вод. Крім того, для відкачування води у постійній готовності 50 автоцистерн та 4 пожежні насосні станції».

За словами начальника обласного гідрометеоцентру Тетяни Негадайлової, загрозливих прогнозів для області у найближчі дні немає.

Голова Вижницької райдержадміністрації Василь Ткачук інформував штаб, що упродовж 2 останніх років у районі проведено значну роботу щодо забезпечення безпеки людей, помешкання яких розташовані навколо ставків. На ці цілі виділено 10 млн. гривень – стільки коштів не виділялось на відповідні протипаводкові заходи впродовж багатьох років.

За словами голови Кіцманської райдержадміністрації Олега Унгуряна, на Кіцманщині є 80 ставків, 69 з яких – орендуються, а 19 – у вільному користуванні. На сьогодні кожен з них заповнений на 70%, а тому побоювань щодо загрози під час весняного танення снігу від них наразі немає.

Тривають роботи щодо берегоукріплення річки Прут на ділянці №1 у с. Тарасівці Новоселицького району, інформував штаб голова Новоселицької райдержадміністрації Георгій Нікітович. Райдержадміністрація у рамках спільної операційної програми «Румунія – Україна – Республіка Молдова» на 2007 – 2013 роки» є аплікантом проекту «Підвищення безпеки життєдіяльності населення у долині річки Прут», серед етапів якого – проведення робіт з берегоукріплення р. Прут у с. Тарасівці, розробка 11 паспортів населених пунктів, що розташовані вздовж Прута та найбільше страждають від повеней, створення 11 інформаційних пунктів з тренованими волонтерськими бригадами.

Як зауважив перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць, сьогодні область готова до можливих паводків, пов’язаних з різким таненням снігу. Однак з метою попередження негативних наслідків необхідно сконцентрувати у небезпечних місцях матеріали для створення водозахисних бар\’єрів, зробити запаси продовольства і медикаментів, підготувати рятувальну та аварійну техніку і пальне для роботи в умовах затоплення, забезпечити – із запасом – життєдіяльність лікарень. Якщо буде потреба – заздалегідь наблизити до районів ризику сили і засоби з тих регіонів, яким затоплення не загрожує тощо.

Джерело – прес-служба ОДА.

Світлина www.uralinform.ru

peredplata