Чого чекати від тарифів буковинцям

Чого чекати від тарифів буковинцямПеред виборами у влади є три найголовніші «НЕ»: ціни НЕ зростуть (ні на продукти, ні на проїзд тощо), тарифи НЕ піднімуться, долар НЕ подорожчає. І на цих «НЕ» тріщить по швах бюджет, адже те все потрібно утримувати не однією сотнею мільйонів гривень. Бо ж ефективного управління економікою і не пахне. І, вже традиційно, коли керівники краю говорять, що той чи інший продукт, послуга чи валюта стабільні, — чекай біди. Наші ж буковинські чиновники не відстають від своїх київських колег і починають підтакувати їм у отих от «НЕ». Зокрема, голова ОДА Михайло Папієв божився, що, цитую: «Крайова влада не допустить необґрунтованого підняття цін на продукти, особливо на хліб, позаяк цього року ми маємо рекордний урожай зерна». Правда, за тиждень до його полум’яної промови хліб уже зріс в ціні на 10-15%. Таке відчуття, що і не живе на Буковині губернатор, і не знає, що його слова пустопорожні. Та ще й коли зваживши те, що в Европі вже говорять про продовольчу кризу та зростання цін на продукти.

Вторив йому і його підлеглий, начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Георгій Леонтій. Він переконував, що у цьому році тарифи на житлово-комунальні послуги не зростатимуть. Та що ми маємо насправді?

Пан Леонтій, по суті, повторив слова президента, який сказав приблизно те саме (правда, Янукович більше пригрозив, аби ніхто з комунальників чи очільників регіонів тарифів не чіпав одразу після виборів).

Одначе ще на початку року влада говорила зовсім про інше. А саме — про переведення комунальних тарифів на «економічно обґрунтований» рівень вже до кінця 2012 року. І про це говорив сам Янукович! Але то було ще в лютому, задовго до виборів. Тепер у нього зовсім інша пісня.

Так, голова Національної комісії з регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов заявив, що нині діючі тарифи на воду покривають 70% собівартості, а на тепло — 75%. Тобто вже говорилось про можливе їх зростання на 25-30%.

Про те, що тарифи підвищуватимуться в ціні вже в листопаді – грудні 2012 року говорили й експерти. Зокрема, у коментарі УНН експерт із соціально-економічних питань Павло Розенко стверджував, що «до виборів громадянам роздаватимуть кошти, триматиметься національна валюта, навіть шляхом «спалення» всіх резервів Національного банку України. Але після виборів ми відчуємо всю «красу» такого популістського підходу. Тоді ж відчуємо і зростання цін на все, починаючи від продуктів харчування й закінчуючи тарифами на житлово-комунальні послуги, та, можливо, девальвацію гривні. Це стане наслідком того, що економіка не працює, а держава бере на себе додаткові соціальні зобов’язання, які сьогодні вона не може виконати». Тому, аби отримати кошти від Міжнародного фонду, влада піде на підняття тарифів. Після виборів, звичайно. В цьому переконаний експерт.

До того ж, президент 18 липня підписав зміни до закону \”Про природні монополії\”, за яким підприємства, що надають послуги з електропостачання, опалення, водо- і газопостачання отримали дозвіл формувати тарифи для населення з урахуванням інвестиційної складової (тобто закладення в тариф коштів на ремонт, модернізацію, закупівлю обладнання).

Однак у тому, що тарифи на водопостачання та водовідведення для чернівчан цього року не зростуть, нас категорично запевнили в КП «Чернівціводоканал». Там переконують, що допоки не буде унормована нормативно-правова база формування та затвердження тарифів, до того часу їх зростання не відбуватиметься. А такі узгодження та врегулювання в цьому році аж ніяк не завершаться. Також, як нам повідомили в «Чернівціводоканалі», ота от інвестиційна складова в нині діючих тарифах вже закладена. І чернівчанам перейматися з приводу зростання тарифу через її включення підписаними президентом змінами не варто. Наприклад, у тарифі на водопостачання та водовідведення для населення в розмірі 6,90 грн. вже закладені кошти, які йдуть на модернізацію та оновлення обладнання. Правда, нам підтвердили, що підприємство має борг у розмірі близько 49 мільйонів гривень перед «Чернівціобленерго» за послуги з електропостачання. Але, запевнили нас, цей борг буде погашатися за рахунок цільової дотації на компенсацію різниці вартості електроенергії в тарифі та того, за якою ціною її купує підприємство в обленерго, з бюджету. Зокрема, незабаром буде погашено 26,67 мільйонів боргу перед «Чернівціобленегро».

Не так все оптимістично у тепловиків. Як нам вдалось дізнатися, в «Чернівцітеплокомуненерго» розробляється відповідна документація і наразі з Нацкомісією узгоджується технічна частина формування тарифу (розроблені норми, витрати тощо). А коли вона буде узгоджена, можна вже буде говорити про ціну. І якщо раніше тариф на теплопостачання коригувався, то тепер йтиметься саме про зростання. Але, переконують нас тепловики, зростання не перевищить 20%. І станеться це цього року чи наступного, не певні. Бо «можливо все».

Зауважимо, що й «Чернівцітеплокомуненерго» має борги. Перед ПАТ «Чернівцігаз» у розмірі понад 45 мільйонів гривень.

Правда, відкрито говорити про здорожчання тарифів ніхто не хоче. Однак такої безапеляційної певності комунальники, на відміну від керівника управління та президента, в тому, що тарифи завмерли, не мають. Адже вони мають здорожчання складових тарифу (що вже говорити про найдорожчий в Європі газ). А влада має вибори на носі.

Зрозуміло, що на підприємствах, тим більше комунальних, всієї правди нам ніколи не скажуть. Але на те є експерти. Тому вже зовсім скоро ми побачимо, чого чекати від тарифів. І на скільки часу вдасться і чи стане коштів владі їх втримати.

Надія ВІРНА

peredplata