Буковина перед вибором: Марш до ради!

Буковина перед вибором: Марш до ради!Буковина – це край, де в мініатюрі відображена вся Україна. Як у природі, так і в людях. Ми маємо Карпати, як і вся Західна Україна, маємо розлогі ліси і лісостепи, як у Центральній Україні. Маємо бессарабський степ, схожий на східноукраїнський. І голосують у нас люди так, як по всій державі.

На Сторожинецькому виборчому окрузі №202 результати голосувань не відрізняються від західноукраїнських, галицьких і волинських. У Хотині голосують ніби у Центральній Україні, на Бессарабії — як на Сході, навіть маємо свій буковинський Крим у Герцаївському районі. А Чернівці дають результат Києва.
Ось така у нас Буковина. Край, де варто жити. Влада і її партія регіонів цей лозунг перехопили у попередників і думають, що люди повірять, ніби це надбання їхніх, регіональних ідеологів.

Бессарабські райони обіцяють цікаві вибори мажоритарників.

Це 204-й виборчий округ з центром у місті Хотин. Сюди входять Сокирянський, Кельменецький, Хотинський та Заставнівський райони.

Двічі за останні десятиліття виборці тут щиро здивували не тільки нашу область, а й всю Україну. Тут, ламаючи стереотипи минувшини, люди голосували за національно-патріотичні сили. На виборах президента у 2004 році Ющенко, тоді опозиціонер, одержував там дуже високі результати, які не поступалися результатам Західних областей і районів. На якийсь час в хотинчанах прокинувся дух бессарабських бунтарів, котрі у середні віки били турків, а потім румунів, німців і більшовиків.

Отож не викликає подиву, що тут висунулося найбільше кандидатів у депутати верховної ради. Їх є 14: з різних політичних сил, з різних сфер діяльності, різні за віком, поглядами, вподобаннями і інтересами.

А от партія регіонів на цьому окрузі чомусь не змогла чітко визначити свого висуванця. Нібито вона кандидатує Артема Семенюка, пасинка голови ОДА Михайла Папієва. Та на підстраховці сидить перший космонавт України, Герой України, генерал-майор ВВС України, кандидат технічних наук Леонід Костянтинович Каденюк. Заслуги перед Україною та людством космонавта і заслуги пасинка Папієва не підпадають під жодні порівняння. То чому партія регіонів висуває заздалегідь невдалу і непрохідну кандидатуру? А Каденюк, який є радником прем’єр-міністра України, змушений на округ йти самовисуванцем? Невже Папієв так зневажає бессарабців, що дозволяє таким чином з них знущатися? Невже він розраховує тільки на вірну службу завжди вірного Козака?! Як би там не було, а виборча кампанія для Артема Семенюка складена ніби по-писаному. Його водять всюди, куди треба і куди не треба. Недавно разом з Бауером молоде політичне регіональне обдарування чомусь стояло біля автобусів, які роздавала влада школярам. Йому організовують зустрічі у школах. Щоправда, непідготовлений до політичних баталій 29-річний кандидат здебільшого мовчки стоїть перед людьми і лупає очима. Бо що він, сараку, їм скаже? Що має кілька престижних авт та купу грошей? Хто йому повірить, що своєю непосильною працею та розумом він у 29 років заробив собі таке багатство?.. Та ж той-таки космонавт Каденюк, якого шанує весь світ, перед Семенюком виглядає бідняком…

Аби застрахувати свого висуванця від будь-яких політичних катаклізмів, а також для відбирання голосів у космонавта на окрузі з’явилося кілька незрозумілих кандидатів.

Це й Віктор Гончар з Хотина, і Віталій Чулей з Клішківців, рідного села Каденюка. Зараз весь округ заквітчано портретами молодого політичного обдарування Буковини Артема Семенюка. «Звідки він прийшов і як його зовуть…» не треба знати бессарабцям. Їм треба тільки голосувати. І все.

Для об’єднаної опозиції влада і її партія регіонів на Хотинському виборчому окрузі №204 підготувала кілька сюрпризів. Єдиний кандидат Василь Мельник не мав та не має жодних шансів виграти вибори. До того ж, він асоціюється з владою, а не з опозицією. Люди пам’ятають його як вірного васала Теофіла Бауера та прислужника Кучми і Януковича. Мало хто може серйозно сприймати цю кандидатуру як опозиційну. Аби всім вказати їхнє місце, влада і регіонали на патріотичні голоси округу висунула добрий десяток нібито патріотичних кандидатів. Особливо показовим там є Заставнівський район. Саме Василь Мельник є мешканцем села Малий Кучурів Заставнівського району. Щойно його висунули у кандидати, як одразу, наче «Пилип з конопель», вискочив самовисуванець Манолій Плаксій. На той час він був ще членом партії «Фронт Змін», є депутатом облради від фронтовиків. І враз такий непослух. За це позбувся членства. Плаксія з ганьбою прогнали від Яценюка. Та не встигли фронтовики оговтатися, як в останній день реєстрації зареєструвався ще один самовисуванець-ренегат Іван Бурдейний. І цього прогнали з «Фронту Змін». Але вони свою, вірніше, чужу справу зроблять: відщипнуть трохи голосів зі своїх рідних сіл Брідок та Мосорівка (чомусь Бурдейному в ЦВК записали, що він з «Мусорівки»). І ці голоси будуть голосами патріотичних виборців, і призначені вони єдиному опозиційному кандидатові.

Трохи вніс дисбалансу у вибори на 204 окрузі й колишній фронтовик лікар-офтальмолог Анатолій Совва. Він у селах Бессарабії надає безкоштовні консультації, робить операції на очі й сподівається, що люди побачать, хто є хто серед кандидатів. Та й проголосують за лікаря.

На цей округ пішов шукати щасливого минулого й головний комуніст Буковини Віктор Черненко. Знайде він там дулю з маком, а не комуністичні ідеї.
Серед цього розмаїття політичних фігур позитивно виділяється молодий мер Новодністровська Руслан Панчишин. Його ще у минулому році партія регіонів зі своїми сателітами від БЮТу та інших партій усунула від влади. Наполегливий і юридично грамотний мер зумів добитися у судах поновлення на посаді. Та влада і її прихвосні різними методами не допускають його до робочого місця. Місто енергетиків зараз перебуває на порозі бунтів. Людям набридла цинічна і мерзенна поведінка владців.

Аби добитися справедливості для виборців Бессарабії та щоб в інших містах України не дозволяли подібних безладів, Руслан Панчишин висунувся у кандидати до верховної ради України. Він давно зарекомендував себе правдивим політиком і господарником. Дотримується даного слова, юрист. Займається благодійністю, за що люди йому вдячні. Влада бачить небезпеку для себе саме в особі Руслана Панчишина. Тому ще до початку виборчої кампанії і під час її ведення цей кандидат має безліч проблем. Але він разом зі своєю командою вміло долає перешкоди.

І якщо подібний кандидат став би депутатом, від цього виграли б усі: виборці, округ, Україна.

(Далі буде)

Петро КОБЕВКО

peredplata