За добу телефонні шахраї ошукали двох буковинців: поліцейські нагадують правила безпеки

Два факти шахрайств, пов’язаних з незаконним заволодінням грошей з банківських карток, зареєстрували за минулу добу працівники поліції Чернівецької області. Загальна сума збитків – майже 25 тисяч гривень.

Про це інформує відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області.

Учора, 12 липня, до Ситуаційного відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області надійшло повідомлення від 27-річної жительки міста Сторожинець. Жінка розповіла, що їй зателефонував невідомий, який представився працівником служби безпеки банку та запропонував допомогу в розблокуванні банківського рахунку. Увійшовши в довіру до потерпілої, псевдобанкір продиктував нібито захищений номер рахунку, на який заявниця самостійно перерахувала 18 тисяч гривень.

За подібною схемою шахраї ошукали 39-річну жительку селища Красноїльськ. Жінка звернулася до поліції із заявою про те, що невідомі шахрайським шляхом заволоділи її коштами.  У телефонній розмові співрозмовник  повідомив, що з картки жінки невідомі особи намагаються незаконно списати кошти. Аби цього не відбулося, потрібно провести деякі операції з карткою. Буковинка повірили та на прохання псевдопрацівника банку повідомила йому дані своєї платіжної картки. У результаті такої інформації зловмиснику вдалося зняти з рахунку потерпілої майже 7 тисяч гривень.

За обома фактами дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження у правопорушеннях, передбачених частиною 1 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські радять громадянам: будь-які операції з платіжною карткою варто проводити особисто у відділенні банку, а не по телефону. Завжди перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють телефоном начебто із банку. Зателефонуйте до фінансової установи за номером, вказаним на звороті картки. Не розголошуйте стороннім особам жодних реквізитів вашої картки, а також коди, які надходять вам на мобільний телефон.

У випадку, коли все ж потерпіли від шахраїв, блокуйте картку та телефонуйте на лінію 102.

 
 

peredplata