Дружину керівника ГУР Буданова отруїли, зокрема, миш’яком та ртуттю — ЗМІ

Дружина керівника ГУР Кирила Буданова, яка з початку війни мешкає з ним в кабінеті, потрапила у лікарню через отруєння. У її організмі, а також у кількох інших працівників знайшли важкі метали. У розвідці не надають подробиць і не називають винного. Якби Росії вдалося вбити когось з близького оточення Буданов – це був би поганий знак для спецслужб.

Отруєння Буданової та працівників ГУР

Напередодні стало відомо про отруєння дружини керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова — Маріанни Буданової, а також кількох інших працівників служби розвідки. В ГУР підтвердили цю інформацію і додали, що деталі оприлюднять згодом.

З інформацій ЗМІ відомо, що отруєння відбулось, ймовірно, через їжу. В організмі постраждалих знайшли важкі метали. Ексголова ГУР у 2015−2016 роках Валерій Кондратюк повідомив, що під час здачі аналізів було виявлено такі метали, як миш’як і ртуть. Про це він сказав у розмові з журналістом NV.

За словами колишнього розвідника, окрім Маріанни Буданової отруїти намагалися керівників важливих напрямків.

Також це торкнулося декількох співробітників ГУР МО. І йдеться не про охоронців які перебували, наприклад, з дружиною Буданова. А йдеться про не менш високопосадових осіб — керівників окремих напрямків, які відповідальні саме за операції щодо Росії в Головному управлінні розвідки

Якби Росії вдалося отруїти Маріанну Буданову, це могло б означати, що її агенти діють ближче до внутрішніх кіл влади в Києві, ніж вважалося раніше, – пише The New York Times.

Віктор Ягун, колишній заступник голови внутрішньої розвідки Служби безпеки України, який брав участь у минулих розслідуваннях отруєнь, сказав виданню, що потрібна додаткова інформація, перш ніж можна буде оцінити справу Буданова.

На його думку, він був би здивований, якби виявилось, що РФ має агентів в Україні, які мають можливість наблизитися до керівника ГУР.

“У Росії просто немає на території України необхідної агентури, яка б могла когось отруїти”, – сказав він.

Однак Олексій Данілов, голова Ради національної безпеки й оборони України, заявив нещодавно в інтерв’ю, що Росія активує сплячі агенти та нарощує свої зусилля з дестабілізації влади в Києві.

Зазначимо, нині ведеться розслідування з приводу імовірної спроби вбивства дружини начальника ГУР МО України.

Росія любить “випадкові вбивства”

Розслідування Freedom House виявило щонайменше 23 задокументовані випадки транснаціональних спроб вбивства з 2014 року, які могла організувати Росія. Серед них також є і випадки отруєння.

Отрута вже давно є улюбленим знаряддям вбивць, оскільки вона може бути несмачною, не мати запаху і її важко виявити. Вона може викликати симптоми, які імітують природні захворювання, викликаючи плутанину та ускладнюючи дослідження. Однак отрути не завжди діють і на них можуть впливати різні фактори, включаючи дозування, спосіб доставлення та здоров’я цілі.

Джерело: https://ukrayina.pl

peredplata