Долю сільського голови села Кам’яна Сторожинецького району вирішуватиме Феміда

Долю сільського голови села Кам’яна Сторожинецького району вирішуватиме Феміда Прокуратура Чернівецької області завершила досудове розслідування та скерувала до суду для розгляду по суті кримінальне провадження стосовно голови сільської ради с. Кам’яна Сторожинецького району Василя Гідори.

Керівнику села інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч.4 ст. 368 (одержання хабара в особливо великому розмірі) та ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України (в редакції 2001 року, чинного на час скоєння злочину). Нагадаємо, посадовця затримали в лютому цього року слідчі прокуратури області спільно зі співробітниками УДСБЕЗ УМВС області під час отримання тим грошей – 1 млн. 250 тисяч гривень (130 тисяч доларів США) від львів’янина за надання в оренду ставка площею майже 10 га терміном на 49 років. Усі гроші правоохоронці виявили в пакеті під сидінням водія – 13 пачок купюр номіналом по 100 доларів кожна. Пачки по 10 тисяч доларів були завбачливо та «професійно» скріплені гумкою…

Одразу ж відомості про кримінальне правопорушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань розпочато досудове слідство за правовою кваліфікацією ч.4 ст. 368 (отримання хабара) КК України та створено слідчо-оперативну групу для виявлення додаткових фактів подібної діяльності посадовця.

Підозрюваного помістили до ізолятора тимчасового тримання, та згідно з ухваленим рішенням Шевченківського районного суду відпустили під заставу в розмірі 100 мінімальних зарплат – 114 тисяч гривень (мінімальна зарплата наразі становить 1147 гривень). Завдяки внесеній заставі сільський голова опинився на волі. Прокуратура області внесла апеляцію на рішення Шевченківського районного суду, наполягаючи на утриманні голови під вартою, однак «під заставою» він перебував до завершення розслідування.

Односельці Василя Гідори сприймають подію кожен по-своєму. Багато хто упевнений, що, попри окремі «гріхи», багаторічний сільський керівник не винен. Мовляв, підставили спеціально свої ж, наближені до нього люди, бо «перестав ділитися». Інші кажуть, що добряче винен. Люди посилаються на сільські дороги, які перебувають у належному стані хіба що поблизу сільської ради та помешкання голови; «вишки» мобільних операторів, розміщені за його згоди з порушенням санітарних норм та правил, внаслідок чого потерпають навіть діти; а також на неможливість вчасно отримати у сільраді будь-яку довідку…
Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що голова сільської ради справді, діючи умисно, в особистих інтересах, з метою незаконного збагачення, зловживаючи службовим становищем, вчинив замах на одержання хабара в особливо великому розмірі та 15. 02. 2013 р. одержав його. У ході слідства також встановлено, що рішення про надання цієї земельної ділянки водного фонду в оренду Василь Гідора підробив, адже сесією сільської ради воно не розглядалося та не приймалося.

Тож тепер долю багаторічного очільника одного з приміських сіл вирішуватиме Феміда. За отримання хабара в особливо великому розмірі посадовець може опинитися за ґратами, отримавши термін до 12 років.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata