Визнавши буковинців румунами Румунія може дестабілізувати ситуацію в Україні

Визнавши буковинців румунами Румунія може дестабілізувати ситуацію в Україні

Заява представників громадських організацій Чернівецької області щодо небезпек для етнополітичної стабільності в регіоні

Ми, представники громадських організацій Чернівецької області висловлюємо глибоку стурбованість останніми подіями щодо прийняття парламентом Румунії змін до закону «Про надання підтримки румунам закордоном».

Ми усвідомлюємо, що кожна суверенна держава має виняткове право впорядковувати життя своєї країни шляхом законотворчості. Водночас звертаємо увагу на те, що в нинішньому глобалізованому світі процеси в різних країнах настільки пов’язані і взаємообумовлені, що незважені дії по один бік кордону можуть дестабілізувати ситуацію в державах-сусідах.

Насторожує той факт, що цей закон фактично ставить під сумнів право представників молдавської етнічної громади, які проживають на території Чернівецької області та є громадянами України, на власну ідентичність. Вважаємо, що відданість європейським принципам, які сповідує уряд Румунії, її членство в Європейському Союзу несумісні із сумнівами щодо багатовікової історії, культури та традицій етнографічних груп, народів, зокрема молдовського.

Тому ми заявляємо свій рішучий протест проти спроб офіційного Бухареста ставити під сумнів право будь-якої людини на власну етнічну ідентичність. Наголошуємо, що дія цього закону не має жодного відношення до України та її громадян. Будь-які спроби дестабілізувати етнополітичну стабільність, використовуючи норми цього закону чи спекулюючи ним, заслуговують осуду.

Ми щиро хочемо вірити в те, що між підписанням цього закону президентом Румунії Траяном Бесеску та актом вандалізму над погруддям Міхая Емінеску в Глибоці, що стався в ніч з 13 на 14 червня цього року, відсутні жодні причинно-наслідкові зв’язки. Ми вважаємо, що тут має місце виключно сліпа воля випадку.

Водночас не варто сподіватися, що ті сили, які через свою недалекоглядність та бажання зібрати кон’юнктурні політичні вершки, не спробують скористатися як фактом прийняття цього закону, так і резонансом навколо вказаного акту вандалізму.

Чернівецька область славиться високим рівнем етнічної толерантності, в ній відсутні приклади конфліктів на етнічному ґрунті, центральні та місцеві органи влади докладають максимуму зусиль для того, щоб всі етнічні громади краю мали можливість вільно розвиватися, задовольняти мовні та освітні потреби. Самі етнічні громади, їхні організації та лідери роблять свій вагомий і неоціненний вклад в те, щоб ситуація залишалася такою й надалі.

Тому ми, представники громадських організацій Чернівецької області, висловлюємо занепокоєння спробами дестабілізувати етнополітичну стабільності в області, рівнозначно засуджуємо як спроби вандалізму чи інших проявів екстремізму, так і необдумані, незважені кроки, які до них можуть призводити.

Ми закликаємо усі сторони, які мають прямий чи опосередкований вплив на етнополітичну стабільність в Чернівецькій області чинити так, аби наш край й надалі залишався взірцем міжетнічної толерантності, конструктивної співпраці та вільного розвитку етнічних громад.

Ми залишаємо цю заяву відкритою для приєднання тих громадських чи інших неполітичних організацій, які поділяють нашу стурбованість.

Арсеній Анциперов

Буковинська партнерська агенція

Ігор Баб’юк

Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців України»

Людмила Бродова

Чернівецька міська громадська організація «Гільфе»

Богдан Бойко

Чернівецька обласна громадська організація «Захист»

Ігор Гаврада

Чернівецьке обласне громадське об’єднання «Буковинський центр виборчих технологій»

Андрій Гев’юк

Чернівецька міська громадська організація «Фонд «Буковина інноваційна»

Анатолій Дорочевський

Чернівецька обласна рада ветеранів України

Лев Клейман

Єврейська громада Чернівецької області

Марія Синжерян

Міжрайонне товариство молдавської культури Буковини

Володимир Старик

Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях»

Владислав Струтинський

Обласне товариство польської культури імені Адама Міцкевича

Ярослав Філяк

Чернівецьке обласне товариство дітей політв’язнів та репресованих «Спадкоємці»

Джерело та світлина БукНьюз

peredplata