Заява Українського католицького університету з приводу згортання Урядом України євроінтеграційного процесу

Заява Українського католицького університету з приводу згортання Урядом України євроінтеграційного процесу  Рішення Уряду України відмовитись від підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, озвучене 21 листопада ц. р., глибоко стурбувало спільноту Українського католицького університету. На кін поставлено майбутнє 46-мільйонного народу й передусім молоді, у якої цим рішенням можуть відібрати майбутнє.
Національні інтереси України полягають у входженні її у європейський цивілізаційний простір, у якому діють верховенство права, пошана до гідності особи та її невідʼємних прав, громадянська, релігійна й академічна свобода; свобода підприємництва, соціальна справедливість, відповідальність влади перед народом, пошана до приватної власності тощо. Натомість входження України у понаддержавні утворення, як обʼєднані на основі діаметрально протилежних цінностей, її національним інтересам суперечать.
Ми усвідомлюємо, що, підписуючи угоди з Європейським Союзом, український Уряд зобовʼязаний дбати про економічну стабільність Української держави. Проте не Угода про асоціацію є найбільшою загрозою для економіки України, а саме невідповідність чинного в ній правового поля сучасним європейським стандартам.
Для Українського католицького університету є, проте, безсумнівним, що майбутнє української освіти також повʼязане з перспективами її асоціації з європейським освітнім та культурним простором. Гарантувати ці перспективи так само належить до повноважень українського Уряду.
При цьому університети є природніми виразниками прагнень та очікувань студентської молоді, яка сьогодні однозначно голосує за європейський вибір України. Перекреслення цього вибору призведе до неминучого сплеску еміграції серед молоді, що загрожує безпеці держави далеко не менше, ніж тимчасові економічні труднощі.
Отож, заради нашої молоді, ми закликаємо університетську спільноту не бути байдужою та публічно висловити свою громадянську позицію, обстюючи європейське майбутнє України.
Ми закликаємо Президента й Уряд України терміново переглянути прийняте рішення й відновити співпрацю з європейськими дипломатами щодо підписання ретельно підготованої Угоди. Прийняти мудре рішення ніколи не пізно.
Вільнюс став символом європейської перспективи України. Хай же не стане він символом її немічності та чергової історичної поразки!

Ректорат Українського католицького університету

peredplata