Чехія знайшла ще 700 000 снарядів для України.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Всього на цей момент їх кількість складає 1,5 млн снарядів
Перші партії снарядів у розмірі 800 000, вже закуплені у третіх країнах завдяки фінансовій допомозі союзників України з числа країн членів НАТО, серед них Німеччина, Нідерланди, Канада, Данія та інші (США не беруть участі в цій ініціативі), пише The Wall Street Journal.
Загалом Чехія вже закупила 800 000 тисяч снарядів для ЗСУ (300 000 радянського та 500 000 західного зразка) та знайшла ще 700 000, які можна буде придбати за наявності додаткового фінансування. Всього на закупівлю 1,5 млн снарядів потрібно 3 млрд євро.
Як розповіли WSJ чеські чиновники, вони почали їздити світом, домовляючись про закупівлю снарядів для України. Чехії допомогло радянське минуле, у спадок від якого Чехії дістався великий оборонний сектор з клієнтами по всьому світу і добрі стосунки з багатьма країнами Глобального Півдня, яких підтримував СРСР та його сателіти в Східній Європі і які мають великі запаси радянської зброї та потужності для її випуску.
За оцінками західних військових, Україні потрібно близько 200 000 снарядів на місяць, щоб стримати настання російської армії. Тому ініціатива Чехії є вкрай важливою у боротьбі України проти російських окупантів.

peredplata